ABD Başkani Bush: Hamas İsrail`i tanimali

Geçtiğimiz pazartesi akşamı Beyaz Saray`da Ortadoğu barışına yönelik konuşma yapan ABD Başkanı George W. Bush, önümüzdeki aylarda İsrail, Filistin Özerk Yönetimi ve bölgedeki komşu ülkelerin katılacağı bir barış konferansının düzenleneceğini belirtti. Bush konuşmasında Hamas`a İsrail`i tanıması i&

Kavram
9 Ocak 2008 Çarşamba
ABD Başkanı George W. Bush pazartesi gecesi Beyaz Saray’da Ortadoğu barış sürecine yönelik yaptığı konuşmada, Filistin’deki El Fetih Lideri Mahmud Abbas yönetimine yapılan finansal yardımların arttırılacağını belirtirken, önümüzdeki aylarda İsrail, Filistin Özerk Yönetimi (FÖY) ve Arap komşular arasındaki barış görüşmelerinin hızlandırılması amacıyla düzenlenecek uluslararası bir konferans için çağrıda bulundu.
Yetkililerin yaptığı açıklamaya göre, ABD Dışişleri Bakanı Condoleezza Rice’ın başkanlık edeceği barış konferansına İsrail temsilcilerinin yanı sıra bölgedeki komşu ülkeler de katılacak.
Bush konuşmasında Hamas’a İsrail Devleti’ni tanıması için çağrıda bulundu. ABD Başkanı konuyla ilgili olarak, “Hamas’a mesaj göndermeye devam edeceğiz. İsrail’e yapılan saldırıları durdurmalısınız. Yasal bir Filistin devletini kabul etmelisiniz. Şiddetten vazgeçmeli, İsrail’i ve yapılan geçmiş anlaşmaları tanımalısınız” açıklamasını yaptı.
ABD Başkanı konuşmasında, Filistin halkının bir seçim aşamasında olduğunu da ifade etti. Bush,  Filistin halkının El Fetih Lideri Mahmud Abbas ile Hamas arasında bir seçim yapması gerektiğini belirtti.
Amerikalı bir yetkili, ABD Başkanının İsrail’den Filistin toprakları üzerindeki yerleşim yerlerini boşaltmasını isteyeceğini belirtti. Yetkiliye göre Amerika, Filistin halkının vergiden muaf tutulmasına yönelik kararını sürdürmesi için İsrail’e çağrıda bulunacak.
Pazartesi günü yaptığı konuşmada belli bir rakamdan söz etmeyen Bush, Abbas yönetimine maddi yönden ek yardımda bulunacak. Bunun yanı sıra Amerikan hükümeti Abbas hükümetinin finansal durumuyla ilgili önerilerin konuşulacağı uluslararası bir görüşme düzenleyecek.
Bush ayrıca geçtiğimiz günlerde ABD, AB, BM ve Rusya’dan oluşan Dörtlü tarafından Ortadoğu’nun özel temsilcisi olarak görevlendirilen eski İngiltere Başbakanı Tony Blair’in vereceği önerileri de dikkate alacak.