Yahudi Dünyasindan

Nelly BAROKASPapa, XVI. Benedictus Yahudileri kızdırdıPapa XVI. Benedictus, Yahudilerin ‘karanlık ve körlük` içinde olduğundan söz eden ve 1962 yılında kaldırılan Latin ayininin yeniden yapılmasına izin verdi

Kültür
9 Ocak 2008 Çarşamba
Papa XVI. Benedictus, Yahudilere din değiştirmeyi öğütlediği için 1962’de kaldırılmış olan Latin ayini ile ilgili kısıtlamalara son verdiğini açıkladı.
‘Tridentine’ Latin ayininin yaygınlaşmasını isteyen Papa, “Geçmiş nesillerin kutsal saydığı şeyler hala kutsaldır, tamamen yasaklanamaz ve zararlı kabul edilemez” ifadesini kullandı.
2. Vatikan Konseyi’nin reform uygulamaları yaptığı 1962 yılında ‘Tridentine’ ayini kaldırılmış,  o günden günümüze Paskalya öncesi cuma günü yapılan ayin için onay alma koşulu getirilmişti.

Ayinin içeriği
Yahudilerle diyalog kararının alındığı 1962 yılına dek gerçekleşen ‘Tridentine’ Latin ayinlerinde; “Yahudilerin din değiştirmesi, Tanrı’nın kalplerindeki örtüyü kaldırması için dua edelim. İsa’yı tanımalarını umalım. Her şeye kadir ve ölümsüz Tanrı, merhametini Yahudilerden bile esirgemesin. Körlük içinde olan Yahudiler için yaptığımız duayı duy ve onları karanlıktan çıkar” sözleri yer alıyor.
Ancak 1962’den sonra bu Latin duası yumuşatılarak, “Yahudi halkının Tanrı’yı işitmeleri için dua edelim. Tanrı’nın sevgisi ile büyümeye devam etmelerini umalım” şeklinde okundu.

Karara tepkiler
Bu duanın kaldırılması üzerine, Fransız Başpiskoposu Marcel Lefebre’in takipçileri 1970’de Vatikan’dan kopmuştu. Papa’nın ayini serbest bırakma kararının, Aziz 10. Pius Cemaati’ni Vatikan’a yeniden yakınlaştıracağı umut ediliyor.
Papa XVI. Benedictus’un eski ayini yeniden canlandırma kararı, Liberal Katolikler ile Yahudiler tarafından tepkiyle karşılandı.
Anti- Defamation League (ADL), Papa XVI. Benedictus’un bu girişimini “Katolik- Yahudi ilişkilerine bir darbe” sözleri ile değerlendirdi.
Simon Wiesenthal Merkezi ise, Latin ayininde geçen sözlerin Kilise’nin günümüzdeki öğretilerine tamamen ters düştüğünü açıklamasını Papa’ya salık verdi.
Papa endişelerin yersiz olduğunu belirtirken, Vatikan Sözcüsü Federico Lombardi, “Bu karar geçmişe dönüş anlamına gelmiyor” dedi.
Fransa Piskoposları Başkanı Kardinal Jean- Pierre Richard, bu hareketin yeni bölünmelere yol açacağı uyarısında bulundu.
Liberal dinci “Biz Kiliseyiz” grubu, Vatikan’ın 2. Konsey’den dönerek muhafazakârlaştığını ileri sürdü.

Yahudilerin geleceği masaya yatırılıyor
Dünyanın farklı ülkelerinden gelen Yahudi liderler ve uzmanlar, Yahudi ulusunun geleceğini tartışmak üzere Kudüs’te üç günlük bir konferansta bir araya geliyor

10 Temmuz Salı günü başlayan konferansta, karşı karşıya bulunduğu tehditler göz önüne alınarak Yahudi ulusunun geleceği stratejik bir perspektiften ele alınacak. Etkinlik, “Jewish People Policy Planning Institute” (JPPPI) tarafından düzenlendi.
JPPPI Yönetim Kurulu Başkanı, ABD Elçisi Dennis Ross; “Tanınmış yardımseverler, liderler ve Yahudi siyaseti konusunda uzman kişiler, günümüzde Yahudilerin maruz kaldığı tehlikelere karşı stratejik ve pratik çözümler bulmak üzere ilk kez bir araya geliyorlar” dedi.
Konferansın 120 katılımcısı; jeopolitik, liderlik, gelecekte Yahudi toplumları, kimlik ve demografi konularında dört ayrı çalışma grubuna ayrıldı. Konferansın son günü grup liderleri üzerinde çalıştıkları konular hakkında birleşik oturumda bilgi verecekler.
JPPPI, çizilen yöntemi ve öncelikleri, İsrail Devlet Başkanı Şimon Peres’e, ayrıca Başbakan Ehud Olmert’e ve dünyadaki tüm Yahudi Cemaatleri liderlerine sunacak. “Jewish People Policy Planning Institute”, Yahudi dünyası için yüksek derecede önem taşıyan konularda stratejik çözümler ve siyasi planlar üreten özerk bir ‘think tank’ kuruluşudur.