250 El- Fetih üyesi serbest birakiliyor

Gazze`deki Hamas yönetimine karşı El- Fetih hükümetini destekleyen İsrail, ülke hapishanelerindeki 250 El- Fetih üyesini serbest bırakarak Filistin`de ılımlı kanadın elini güçlendirmeye çalışıyor

Kavram
9 Ocak 2008 Çarşamba
İsrail’de hükümet, ülke hapishanelerinde tutuklu bulunan 250 El- Fetih üyesinin serbest bırakılmasına karar verdi. Serbest bırakılacak El- Fetih üyelerinin, kan dökülmesi ile sonuçlanmış her hangi bir eyleme katılmamış isimlerden oluştuğu açıklandı.
Bu davranışın bir iyi niyet göstergesi olduğunu belirten İsrail Başbakanı Olmert, kabineye yaptığı konuşmada, bu ve buna benzer adımların başta Filistin Lideri Mahmut Abbas olmak üzere Filistin’deki ılımlı kanadın elini güçlendireceğini belirtti.
Tutukluların salımı, Filistinliler tarafından geçtiğimiz yıl kaçırılan İsrail askeri Gilad Şalit’in kurtarılması için gündeme gelmişti. Ancak şu anda yapılması planlanan salıverme Şalit’in kurtarılmasına yönelik çalışmaların bir sonucu değil.
İsrailli yetkililer Şalit konusu ile bir ilgisi olmasa da, 250 El- Fetih üyesinin İsrail hapishanelerinden serbest bırakılmasının oluşturacağı olumlu hava ile, bu konunun da çözüme kavuşabileceğini düşünüyor.
Serbest bırakılma konusu oy çoğunluğu ile kabul edilmiş olsa da, İsrail hükümeti içinde konu ile ilgili tartışmalar hala devam ediyor. Karara karşı çıkan grup, geçmişe bakıldığında 13 yıllık süreç içinde benzer kararların hiçbir şekilde Filistin tarafını terör faaliyetlerini kontrol altına alacak adımları atmaya yöneltmediği ve bu nedenle yanlış bir uygulama olduğu belirtiyor.
250 El- Fetih üyesinin serbest bırakılmasına ilişkin bir diğer muhalif ses Gazze Bölgesi’nden geldi. Gazze’yi kontrol altında tutan Hamas’ın sözcüsü Sami Abu Zuhri, konu ile ilgili olarak Mahmut Abbas’ı sert bir dille eleştirirken, El- Fetih’in, tüm Filistinli tutukluları kapsayan bir salıverme gündeme gelmeden İsrail ile masaya oturmuş olmasının büyük bir hata olduğunu söyledi.
El- Fetih örgütü de, serbest bırakılacak tutukluların büyük bölümünün halihazırda cezasını tamamlamaya çok yakın isimlerden oluşmasından dolayı memnunniyetsizliğini belirtti.