İsrail Arap dünyasi ile yakinlaşiyor

Lituanya`dan tarihi bir Tora Rulosu (Sefer Tora) Harry S. Truman uçak gemisine getirildi.

Kültür
9 Ocak 2008 Çarşamba

                                                                    10/07/2007

Mısır ve Ürdün dışişleri bakanları 25 Temmuz tarihinde İsrail’e gelerek Arap Ligi adına görüşmeler yürütecek. Gündemde Suudi Arabistan tarafından hazırlanan ve Arap Ligi tarafından desteklenen barış planı var.

İki ülke dışişleri bakanının ziyaretinin aslında bu hafta Perşembe günü için planlandığı ancak geçen yıl yaşanan Lübnan Savaşı’nın yıldönümünedenk geleceği için bu tarihin ertelendiği belirtiliyor.

Öte yandan devam etmekte olan Arap Ligi görüşmelerinin hemen ardından gelecek hafta Pazartesi günü İsrail Başbakanı Olmert ile Filistin Yönetimi Lideri Mahmut Abbas’ın bir araya gelmesi ve ABD Dışişleri Bakanı Rice’In bölgeye gelmesi de önümüzdeki günlerde yaşanacak gelişmeler.

Buluşmayı önemli kılan bir diğer etken, ilk kez Arap Ligi temsilcilerinin İsrail’e geliyor olması. Sözkonusu barış planında ise İsrail’in işgal ettiği topraklardan çekilmesi durumunda, bu ülke ile tüm Arap dünyasının ilişkilerinin normalleşme sürecine gireceği garanti ediliyor.

İsrail ile Arap Ligi arasındaki yakınlaşma konusunda görüş bildiren uzmanlar, Suudi Arabistan’ın Gazze bölgesinin kontrolünü eline geçiren Hamas’a karşı yürüttüğü çalışmanın buzları bir ölçüde erittiğini belirtiyor.

Bu arada İsrail, konu ile ilgili Arap Ligi tarafından kurulan çalışma grubunda halihazırda İsrail ile ilişki içindeki ülkeler Mısır ve Ürdün dışında da temsilciler olmasının doğru olacağını belirtti. Arap Ligi yetkilileri cevap olarak ilk gürüşmede bazı beklentilerin yerine getirilmesi durumunda daha geniş katılımlı bir ekibi kurulabileceğini açıkladı.