BBC muhabiri için Hamas devrede

Mart ayından beri BBC muhabiri Alan Johnston`u elinde tutan İslam Ordusu örgütünün sözcüsü Hamas tarafından tutuklandı

Kavram
9 Ocak 2008 Çarşamba
Hamas, mart ayında BBC muhabiri Alan Johnston’u kaçıran ve elinde tutmaya devam eden örgütün basın sözcüsünü tutukladı. Tutuklama ile BBC muhabirinin serbest bırakılması konusunda Hamas’ın elinin güçleneceği tahmin ediliyor.
Ancak Hamas yetkilileri tutuklama ile Alan Johnston olayı arasında bağlantı olduğunu kabul etmiyor. Hamas adına bir açıklama yapan Abu Katab Al- Maksidi, İslam Ordusu sözcüsünün bir silahlı çatışma nedeniyle tutuklandığını açıkladı.
Hamas daha önce İngiliz muhabirin serbest bırakılmasını talep etmiş, ancak Hamas ile yakın ilişkileri ile bilinen İslam Ordusu örgütü ön şart olarak İngiltere’de tutuklu bulunan ve El- Kaide bağlantısı ile tanınan bir örgüt üyesinin serbest bırakılmasını talep etmişti.
İslam Ordusu ayrıca sözkonusu kişinin İngiliz hapishanelerinden salınmaması durumunda Hamas örügütünü zor duruma düşürecek bazı belgeleri açıklayacağını duyurmuştu.
Hamas’ın açıklamasına göre İslam Ordusu örgütünün sözcüsü, Hamas’a bağlı güvenlik güçlerine ateş açtığı için tutuklandı. Öte yandan İslam Ordusu, böyle bir saldırının gerçekleştirildiği haberini yalanladı. Aynı açıklamada elinde bulundurduğu belgelere değinen örgüt üyeleri, bu belgeler ile yönetimdeki bazı Hamas liderlerinin Müslüman halkı kullandıklarına ilişkin kanıtların gün ışığına çıkacağı tehditinde bulundu.
İngiliz muhabir Johnston şu ana kadar Gazze’de en uzun süreyle tutuklu kalan batılı gazeteci oldu. Filistinli yetkililer ise Alan Johnston’un nerede tutulduğuna dair bilgi sahibi olduklarını ancak kendisine zarar gelmesinden çekindikleri için bir operasyondan kaçındıklarını belirtiyor.
Son olarak geçtiğimiz hafta İslam Ordusu örgütünün internet sitesinde yayınlanan bir videoda Alan Johnston bir bomba yelek giydirilmiş olarak ve oldukça moralsiz görüntülenmişti.
Geçtiğimiz günlerde gerçekleştirilen tutuklama olayının Hamas ve İslam Ordusu arasında gerilimi arttıracağı tahmin ediliyor.