Yahudi Ajansi eski başkanindan çarpici açiklama

Knesset eski Başkanı ve Yahudi Ajansı (Sohnut) eski Başkanı Avraam Burg, İsrail`in artık bir Yahudi ülkesi olmadığını ileri sürdü. Burg ayrıca İsraillilere kendisinin yaptığı gibi ikinci bir ülkenin vatandaşlığını almalarını salık verdi

Kültür
9 Ocak 2008 Çarşamba

Avraam Burg’un İbranice lisanında yayınladığı “Hitler’i Yenmek” adlı kitap vesilesi ile Haaretz Gazetesi’ne verdiği söyleşide İsrail’in artık bir Yahudi ülkesi olarak tanımlanmasının mümkün olmadığını söyledi.
Dindar bir kişi olan Burg, “Bugünkü konumumda İsrailli kimliğim güçlü değil. Beni oluşturan insan, Yahudi ve İsrailli gibi üç kimliğimden İsrailliliğin diğer iki kimliğimin gelişmesini engellediğini düşünüyorum” dedi.
Burg’un, “İsrail öldü. Henüz haberi bize ulaşmadı, ne yazık ki öldü. İsrail bir bütün değil, sadece Yahudilik bir bütün. İsrailli bence yarı- Yahudi” gibi söylemleri dikkatleri çekti.
Kitabında İsrail’i, II. Dünya Savaşı öncesi Almanya’ya benzeten Sohnut eski başkanı, altı milyon Yahudi’nin Holokost’ta ölmesinden kaynaklanan korku metasının İsrail toplumunu mücadeleci ve savaşçı bir topluma dönüştürdüğünü ileri sürdü.
Fransız vatandaşlığını alan Avraam Burg son seçimlerde oy kullandı. “Öncelikle dünya vatandaşıyım, sonra Yahudi, en son da İsrailliyim. Dünya barışı için büyük bir sorumluluk duyuyorum” diyen Burg, Sarkozy’nin dünya barışı için bir tehlike olduğunu söyledi.
Avrupa Birliği’ni Tevrat kaynaklı bir ütopya olarak nitelendiren İsrailli eski siyasetçi Avraam Burg, “Birliğin ne kadar zaman sağlanabileceğini bilmiyorum ama tümüyle Yahudi temellere dayandığı kesin” dedi.
Avraam Burg’un söylemlerine tepki veren Kadima Partisi’nden Otniel Schneller, öldüğünde Burg’un Herzl Tepesi’ndeki mezarlığın ulusal liderlere ayrılan bölümüne defnedilmemesi gerektiğini söyledi.

Kaynakça/ Jewish Chronicle