Yahudi Dünyasindan

Nelly BAROKASHolokost tarihçisine ödülİsrailli tarihçi Prof. Saul Friedlander, Holokost`un belgelenmesinde yaptığı katkılar nedeniyle Frankfurt Kitap Fuarı`nın en önemli ödülüne layık görüldü

Kültür
9 Ocak 2008 Çarşamba

Tel Aviv Üniversitesi ve California Üniversitesi öğretim üyesi olan 74 yaşındaki Friedlander, Ekim ayında gerçekleşecek Frankfurt Kitap Fuarı’nın 33.000 Dolarlık Barış Ödülü’nü alacak.
Seçici Kurul Prof. Saul Friedlander’i onurlandırırken, onu Holokost dönemini ve Nazi Avrupa’sında Yahudi kıyımını en iyi anlatan kişi olarak değerlendirdiler.
Aynı zamanda İsrail Ödülü sahibi olan Friedlander’in eserleri arasında en çok tanınanı, iki ciltlik “The Third Reich and the Jews” adlı kitaptır.
Daha önceki yıllarda bu ödüle layık görülen kişiler arasında; Alman Sosyolog Wolf Lepenies, Nobel Ödüllü Yazar Orhan Pamuk ve Çek Cumhuriyeti eski Başkanı Vaclav Havel bulunuyor.


R. Gary onuruna heykel
Fransız yazar Romain Gary, ölümünden 27 yıl sonra, bir yüzyıl önce doğduğu Lituanya’nın Vilna kenti tarafından onurlandırıldı
Yazar Romain Gary’nin çocukken Vilna’da yaşadığı Asta Dirmaite semtine bronz bir heykel dikildi. Lituanyalı sanatçı Romas Kvintas tarafından yapılan heykel, Gary’nin 1960’da yazdığı “La promesse de l’aube” kitabının konusuna uyumlu olarak bir galoş tutan çocuğu temsil ediyor.
Söz konusu kitapta Gary, dokuz yaşında bir çocuğun kapı komşusu kıza aşkını kanıtlamak için ayakkabısının kauçuk tabanını nasıl yediğini anlatmıştı.
Romain Gary, 8 Mayıs 1914’te Yahudi bir ailenin çocuğu olarak Vilna’da dünyaya geldi. Adı Roman Kacew’di. Yazarın kişiliği Polonyalı, Yahudi, Rus ve Lituanyalı komşuları arasında gelişti. Önceleri Rus İmparatorluğu sınırları içinde bulunan Lituanya’nın, I. Dünya Savaşı sonrasında özgürlüğünü kazandığında Roman Gary ülkeyi terk etti, birkaç yıl Polonya’da kalmasının ardından göç ettiği Fransa’nın vatandaşlığını aldı.
Gerçek bir hümanist olan Gary, ilk romanı “Education Europeene”i 1945’te yayınladı. 1945- 1961 yılları arasında Fransız diplomasisinde görev yapan yazar, daha sonraki yaşamını tümüyle yazarlığa ayırdı.
Gary, Fransa’nın en önemli ödülü olan Prix Goncourt’u iki kez kazanan tek yazardır: ilk ödülünü 1956’da “Les racines du ciel” ile ikincisini 1975’te “La vie devant soi” ile aldı.
II.Dünya Savaşı yıllarında Fransız Hava Kuvvetleri’nde görev yapan Romain Gary, 1962 yapımı “The Longest Day” adlı ünlü filmin senaristleri arasında yer aldı.