Baron Rothschild 98 yaşinda hayata veda etti

Hamas`ın Gazze`de El Fetih`i yenerek bölgenin kontrolünü ele geçirmesi ile birlikte taraflar arasındaki çizgiler belirginleşti. İkiye bölünen Filistin Özerk Yönetimi`nin El Fetih tarafına İsrail ve Batılı ülkeler destek verirken El Kaide ise Hamas`a destek çıkarak nüfuz toplamaya çalışıyor. Arap Ülkeleri iki tarafın barı

Kavram
9 Ocak 2008 Çarşamba

Baron Guy de Rothschild, Fransız Yahudi Cemaati’nin önde gelen liderlerindendi. Birleşmiş Yahudi Fonu (United Jewish Fund) kurucusu olan Rohschild’in kurduğu fon 200 kadar sosyal, eğitsel ve kültürel kuruluşun federasyonu olarak çalışıyor. Kendisi çok dindar olmamakla beraber, Rothschild, dini eğitime özellikle önem verdi.  1970 yılında Yahudi Ajansi (Jewish Agency) ile yaptığı işbirliği sonucunda, Fransa’daki Yahudi eğitimine ilgiyi oldukça artırdı. İsrail’de de bir çok yardım kuruluşu bulunan Rothschild, Keren Caesarea ile İsrail’de laik eğitim, kültür ağırlıklı eğitim programlarına odaklandı.
II. Dünya Savaşı esnasında Fransız  hükümeti, banka devi Rothschild ailesinin varlıklarına el koydu. Önce ABD’ye oradan da Londra’ya giden Rothschild, General Charles de Gaulle’un direniş birliklerine katıldı.  Savaşın ardından Guy de Rothschild banka imparatorluğunu yeniden kurdu ve 1979 yılına kadar yönetti. 1981 yılında bankaya Mitterand yönetimindeki Fransız Hükümeti tarafından el konuldu. Birkaç yıl sonra oğlu David tekrar aile bankasını biraraya getirmeyi başardı ve 1987’de Rothschild and Company Bank ismini verdi. 14 Haziran’da vefat eden Baron Guy de Rothschild’in cenazesi 21 Haziran’da Paris Merkez Sinagogu’nda gerçekleştirildi.