Şarm el- Şeyh zirvesinin ardindan

25 Haziran Pazartesi günü Mısır Cumhurbaşkanı Hüsnü Mübarek`in ev sahipliğini yaptığı Şarm el- Şeyh zirvesine katılan İsrail Başbakanı Ehud Olmert, Filistin Özerk Yönetimi Lideri Mahmud Abbas`ın isteği üzerine 250 El- Fetihli tutuklunun serbest bırakılacağını açıkladı

Kavram
9 Ocak 2008 Çarşamba
İsrail Başbakanı Ehud Olmert pazartesi günü Mısır Cumhurbaşkanı Hüsnü Mübarek ve Filistin Özerk Yönetimi (FÖY) Lideri Mahmud Abbas ile görüşmek üzere Şarm El- Şeyh’i ziyaret etti. FÖY, Mısır ve Ürdünlü liderlerle dörtlü zirveye katılan Olmert, günün geç saatlerinde Ürdün Kralı II. Abdullah ile de görüştü. 
Olmert zirveyle ilgili çok büyük umutlarının olmadığını; fakat barış sürecinin ilerlemesini umduğunu söyledi.
Olmert, insanların çok büyük bir adım beklememeleri gerektiğini belirterek, “Akşamın sonunda oturup barış anlaşması imzalamamızı beklemeyin. Bu zaman alacak” açıklamasını yaptı. 
 Abbas yönetimine destek olacak adımlar atmaya hazırlanan Olmert, Ocak 2006’da FÖY seçimlerini kazanan Hamas’ın ardından durdurulan vergi parasının yeniden ödeneceğini belirtti.
Olmert görüşmenin fazla umut vaat etmediğini belirtmesine karşın, yine de önemli olduğunu vurguladı. İsrail başbakanı, FÖY’ün teröre değil barışa odaklanması gerektiğini söyledi.
Olmert ayrıca Suudi Arabistan tarafından önerilen ve İsrail’in 1967’deki sınırlarına geri dönmesini öngören barış anlaşmasının da iyi bir başlangıç olduğunu söyleyerek, değerlendirmeye hazır olduğunu ifade etti.
Pazartesi günü gerçekleşen zirve, ay başında Hamas’ın Gazze’de düzenlediği şiddetli operasyonların beraberinde geldi.
Hüsnü Mübarek’in ev sahipliğini yaptığı zirveye Abbas’ın yanı sıra Ürdün Kralı Abdullah da katıldı. Görüşmelerde İsrail yönetimi Batı Şeria’daki barikatların kaldırılmayacağını belirtti. Pazar gunu İsrail Dışişleri Bakanı Tzipi Livni, Savunma Bakanı Ehud Barak ve Olmert görüşmesinde güvenlik görevlilerinin birçoğu barikatların kaldırılmasına karşı olduğunu ve Batı Şeria’daki güvenlik sağlanmadığı sürece kısıtlamaların devam ettirilmesi gerektiğini söylemişti. Güvenlik şefleri, Olmert’in geçen hafta Bush yönetimiyle yaptığı görüşmelerde barikatları kaldıracağına söz verdiğini belirterek, bu durumdan endişe duyduklarını ifade etti. Olmert ise zirve öncesinde yaptığı açıklamalarda, barikatların kaldırılmaması durumunda Abbas’ın Hamas’ın silahlarını örgüte iade edeceğini söyleyerek, orta yolun bulunması gerektiğini belirtmişti.
Görüşmelerde FÖY Lideri Mahmud Abbas, İsrail’deki cezaevlerinde tutuklu bulunan yüzlerce El Fetihli mahkumun serbest bırakılmasını istedi. Olmert, El Fetihli 250 mahkumun serbest bırakılacağına dair söz verdi.

Hamas’a silah teminine dur
Olmert, Mısır Cumhurbaşkanı Hüsnü Mübarek’e Gazze’ye kaçırılan silahların durulması gerektiğini söylerken, Mısır- Gazze arasında bulunan sınır bölgesinin kapatılmasını istedi. Filistin yönetimi ayrıca Hamas’a karşı mücadele edebilmek için daha çok silaha ihtiyaç duyduklarını ifade etti. El Fetih’e uygulanan bazı kısıtlamaların kaldırılması veya hafifletilmesi yönünde görüşmeler devam ederken, İsrail’in Abbas yönetimini desteklemek amacıyla aşağıdaki adımları atması bekleniyor:

o İsrail tarafından toplanan FÖY sermayesi gümrük vergisi ve KDV olarak geri ödenecek. Buna karşılık vadeli olarak ödenecek paranın hiçbir kısmı terör örgütlerine verilmeyecek.
o Gazze yapılan insani yardıma (su, elektrik, yiyecek, ilaç) devam edilecek, İsrail, Mısır ve Gazze’yi birbirine bağlayan Kerem Şalom geçidi kapatılmayacak.
o VIP kartların Filistinlilere verilmesine yeniden başlanacak ve İsrail’e geçmek isteyen Filistinli iş adamlarının izinleri genişletilecek.
o Batı Şeria’ya geçiş yapmak isteyen El Fetih’e ait silahlı araçlara izin verilecek.
o Batı Şeria’daki güvenliği sağlamak amacıyla yapılan işbirliği arttırılacak.
o Gazze’den Sina’ya kaçırılan silahları engellemek amacıyla İsrail, Mısır, FÖY ve ABD arasında kurulan güvenlik komitesi çalışmalarına yeniden başlayacak.

Haniye: Zirveden umut beklemeyin
Gazze’nin kontrolü ele geçiren Hamas Lideri ve FÖY eski Başbakanı İsmail Haniye, Arap ülkelerini ve Filistinlileri uyararak, zirveden umut beklenmemesi gerektiğini açıkladı. Haniye konuyla ilgili olarak, “Amerikalılar ve İsrailliler Filistinlilerin haklarını yerine getiremezler. Bu haklar ancak direnişle ve azimle kazanılır” dedi. Haniye İsrail’i FÖY’ün iç işlerine karışmakla ve El Fetih’e para ve silah yardımı yapmakla suçladı. Hamas lideri ayrıca El Fetih’le sorunları olmadığını; fakat örgütün içindeki bir grubun Hamas’a karşı diğer partilerle işbirliği yaptığını söyledi.