Kadiköylüler Günü`nde Dr. Yomtov Garti onurlandirildi

65 yıldır eğitim hayatımıza hizmet veren Dr. Yomtov Garti`ye onursal başkanı olduğu, tarihi Hemdat İsrael Sinagogu`nda yapılan bir törende onur ve hizmet ödülü verildiViktor APALAÇİ

Toplum
9 Ocak 2008 Çarşamba
“Kadıköylüler Günü” vesilesiyle 23 Haziran Cumartesi günü yapılan sabah duasına, Rav Yeuda Adoni, Cemaat Başkan Vekilleri Sami Herman ve Lina Filiba, Hahambaşılık Müşavirlerinden Elyo Behmuaras ve Şapat Aviyente ile üç nesilden Dr. Yomtov Garti’nin yetiştirdiği öğrencileri katıldı.
1899 yılında inşa edilen Haydarpaşa  Sinagogu, 100. senesine dek gelen  1999’da, Alber Levi’nin katkılarıyla restore edilerek Hemdat İsrael adını aldı.
 Sinagogda yapılan Şabat duasında, tefillayı Moiz Palaçi okudu. Rav Yeuda Adoni; “Bugün Garti Şabat yaşıyoruz” diyerek başladığı konuşmasında, 60 yıldır hocaların hocası olarak eğitim hayatımıza hizmet veren Yomtov Garti’nin 1954’te Caddebostan Sinagogu’nun inşaatına önayak olduğunu hatırlattı.
Rav Adoni: “Genç yaşta kendini adadığı cemaat işlerindeki hizmeti için Garti’ye bugün vefa borcumuzu ödüyoruz. Hiç bir kuralını çiğnemediği Tora’ya bağlı, mütevazi, bilgisine oranla alçak gönüllü, adil, küçükle küçük, büyükle büyük olabilen Garti çok öğrenci yetiştirdi. Yöneticiliği sırasında hiçbir talebi geri çevirmedi, görev addedip titizlikle yerine getirdi. Bu topulumun hala size ihtiyacı var. Allah size uzun ömürler versin. Burada bulunan tüm öğrencileri adına, yanınıza gelip ellerinizi öpeceğim” dedi.
Saint Joseph, Notre Dame de Sion, Musevi Lisesi, Galatasaray Lisesi, Boğaziçi Üniversitesi’nde matematik ve fizik öğretmenliği yapan Yomtov Garti senenin son ders günü öğrencilerine fıkra anlatırdı.
Güne katılamayan Cemaat Başkanı Silvyo Ovadya; “Garti Hoca’ya daha uzun yıllar beraber Kadıköy’de olmak ümidiyle kendisini kutlar, sağlıklı bir yaşam dilerim” mesajını yolladı.
Kadıköy Hemdat İsrael Sinagogları Vakfı Başkanı Mordo Kumrulukuş, Yomtov Garti’ye yönetim kurulu üyeleri adına teşekkür etti. Moşe Palaçi 1948’de Bar -  Mitzvasını yaptığı bu sinagogda Garti’ye Kadıköylü olarak hitap etti.
Sabah duasından sonra, Garti’nin en eski öğrenciler Yardo Kori (84) ve Mişel Benrey’in hazır bulunduğu bir törende, Yomtov Garti ve Alber Levi için konulmuş plaketlerin açılışı yapıldı.