Abbas`a destek zirvesi

25 Haziran Pazartesi günü Mısır Cumhurbaşkanı Hüsnü Mübarek`in ev sahipliğinde Ürdün Kralı II. Abdullah`ın da katılımı ile Şarm el- Şeyh`de gerçekleşen zirvede İsrail Başbakanı Ehud Olmert ile FÖY Lideri Mahmud Abbas bir araya geldi

Kültür
9 Ocak 2008 Çarşamba
Şarm el- Şeyh’te gerçekleşen zirve sonrasında İsrail Başbakanı Ehud Olmert, El Fetih’in Gazze’deki başarısızlığını barış için bir şansa dönüştürmeye çalışıyor.  Olmert; ABD’nin, Dörtlü’nün ve ılımlı Arap ülkelerinin desteğini alarak  bu yönde girişimlerde bulunacak.
Zirvede yaptığı konuşmada barış mesajları veren ve bölgesel işbirliğine çağrı yapan Olmert, ‘eline kan bulaşmamış’ 250 El Fetihli tutuklunun serbest bırakılması için çalışacağını belirtti.
İsrail tarafından toplanan gümrük vergilerinin transfer edileceğini, kurulacak ticari ilişkilerin FÖY’e ekonomik refah getireceğini söyleyen Olmert, Filistinlilerin artık teröre değil, barışa odaklanmaları gerektiğini vurguladı.
“Şiddetle barış arasında bir seçim yapmalıyız” diyen FÖY Lideri Mahmud Abbas, İsrail başbakanına, başkenti Kudüs olan özerk bir Filistin Devleti’nin kurulabilmesi amacıyla bir zaman çizelgesi belirlenebilmesi yönünde görüşmelere başlanması çağrısını yaptı.
Zirve sonrası Kudüs’te yapılan değerlendirmelerde, Olmert’in ciddi olduğunu kanıtladığı, Abbas’ın da gerçek bir lider olduğunu ispatlaması gerektiği ileri sürüldü.
Mahmud Abbas ise zirveden ikilem içinde ayrıldı: Bir yandan Olmert ve uluslararası kamuoyu teröre karşı mücadele etmesini şart koşarken, diğer yandan Mübarek, Filistin halkının birliğini sağlamasını istiyor.

Ortadoğu dörtlüsü Kudüs’te toplandı
Şarm el- Şeyh zirvesinin ardından, Ortadoğu dörtlüsü ABD, BM, AB ve Rusya temsilcileri 26 Haziran Salı günü Kudüs’ün batı kesimindeki ABD Konsolosluğu’nda bir araya geldi. Barış konuşmalarını yeniden canlandırmak amacıyla gerçekleşen toplantı sonrasında Tony Blair barış elçisi olarak görevlendirildi.