Yahudi Dünyasindan

Nelly BAROKAS“Sion Protokolleri”ni mizahla yalanlayan kitapAvrupa Parlamentosu, antisemit edebiyatın bir ürünü olan “Sion Protokolleri” kitabını kınayan bir kitabın MEP`e (Model European Parliament) dağıtılmasını reddetti

Kültür
9 Ocak 2008 Çarşamba
Rus Çarı’nın gizli polisi Okhrana’nın desteği ile 1905’de yayımlanan “Sion Protokolleri” Yahudileri dünyayı yönetmek için entrikalar kurmakla suçlar. Merkezi Brüksel’de bulunan ve AB ile İsrail ve ABD ilişkilerini geliştirmeyi hedefleyen Transatlantic Institute ABD’li Will Eisner’ın mizahi bir şekilde kaleme aldığı “The Plot: The Secret Story of the Protocols of the Elders of Zion” adlı kitabı geçtiğimiz ay Avrupa Parlamentosu’nun 785 üyesine gönderdi.
“The Plot”, “Sion Protokolleri”ne ışık tutmayı, tarih süresince bu kitabın nasıl acılara ve zararlara sebep olduğunu, yarattığı olumsuz etkinin günümüze dek süregeldiğini açıklıyor.
Transatlantic Institute Yöneticisi Emmanuele Ottolenghi, kitapları Avrupa Parlamentosu üyelerine gönderirken paketin içine,  kaleme aldığı  “Sion Protokolleri” ile ilgili “Yok Olmayacak Bir Yalan” başlıklı sekiz sayfalık bir açıklama yazısı ekledi.
Emmanuele Ottolenghi, European Jewish Press’e yaptığı açıklamada; “Ben bu yazıda Sion Protokolleri’nin tüm dünyaya, özellikle Ortadoğu’ya yayılmasına ilişkin gerçeklerin öğrenilmesinin ne derece önem taşıdığını belirttim” dedi.
Geçtiğimiz hafta Ottolenghi, Avrupa Parlamentosu başkanlık dairesinin bir yetkilisinden, “içeriğinin niteliğinden” ötürü AP’nin bu kitapları dağıtmayı reddettiğini bildirdi. Kitabın dağıtımının reddedilmesine gerekçe olarak, bu kitabın parlamentonun yasal gündemi ile ilgili olmadığı gösterildi.
Ottolenghi, AP’nin kararını MEP’in Lüksemburg yetkilisine gönderdiyse de henüz bir yanıt almadı. MEP (Model European Parliament) Gençlerin AB’nin gelişmesinde faal olmalarını ve AB kimliğini benimsemelerini sağlamak amacını taşıyan bir kuruluş.
Bundan üç ay kadar önce AP Başkanı Hans- Gert Poettering, “Sion Protokoleri”nin Fransızca yayımlanan yeni versiyonunun bu kentte satıştan kalması kararını vermişti. Transatlantic Institute Yöneticisi Emmanuele Ottolenghi; “Madem ki, Sion Protokolleri’nin satıştan kalkmasına karar veriyor, o halde bu kitabın nasıl yanlış bilgiler aktardığını kanıtlayan bir kitabın MEP’e ulaşması yoluyla gerçeğin anlaşılmasına neden izin verilmiyor?” demekte.

Putin maaşını bağışlıyor
Rusya Devlet Başkanı ülkesinde bir Yahudi Hoşgörü Müzesi kurulması amacıyla bir maaşını bağışlayacağı sözü verdi
Yahudi Hoşgörü Müzesi’nin inşası için bir maaşını bağışlama sözü veren Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin; “Bu bizim ülkemizin etnik ve dini çeşitliliğinin bir kanıtı olacak” dedi.
Rusya Hahambaşısı Rav Berl Lazar, Putin’in Moskova dışındaki Novo- Ogaryovo’daki konutunda yaptıkları görüşmede Yahudi toplumunun uzun süre ertelediği bir müze kurma planının artık yürürlüğe konmasının zamanı geldiğini söyledi. Putin’in Hahambaşına yanıtı, “Bu çok iyi fikir. Planın ilk adımı olarak müze fonuna bir maaşımı bağışlıyorum. Dinler arası barışı ve uyumu gözler önüne serecek bu projeye maddi katkıda bulunmak isteyenler olacaktır” oldu. Putin’in maaşının ne olduğu açıkça belli değil. Ama medyada çıkan haberlere bakılırsa 70.000 Ruble (2.700 Dolar) olduğu söyleniyor.
Rusya yetkilileri ve insan hakları savunucuları ülkede son yıllarda tırmanışa geçen ırkçı girişimlerden rahatsızlık duymaktalar. Rusya sınırları içinde her gün birçok kişi ırkçıların saldırısına uğruyor. Hahambaşı Putin’e, “Günümüzde tarihi yeniden yazmak isteyenler var. Bu müze eskilerde gerçeğin ne olduğunu açıkça ortaya koyacak” dedi. Sovyetlerin dağılmasından sonra Rusya’daki istikrarsızlık nedeniyle gerçekleşen kitlesel göçe rağmen, günümüzde Yahudi Cemaati bir milyon kişilik bir nüfusa sahip. Rusya’da bilim, kültür, tıp ve eğitim alanında ülke çapında ünlü Yahudiler var.

Peres, Polonya’da müzenin temelini atacak
İsrail’in yeni Devlet Başkanı Şimon Peres’in ülkenin 800 yıllık Yahudi tarihine ışık tutacak bir müzenin temel atma törenine katılmak üzere Polonya’yı ziyaret etmesi bekleniyor.
Proje Başkanı Agnieszka Rudzinska, Polonya Yahudi Tarihi Müzesi’nin temel atma törenine Şimon Peres ile Polonya Devlet Başkanı Lech Kaczynski’nin katılımının beklendiğini söyledi.
Geçtiğimiz günlerde Devlet Başkanlığı’na seçilen Şimon Peres, 1923 yılında, Polonya’nın şimdi Rusya’ya ait olan bir bölgesinde doğdu. Henüz 11 yaşındayken İsrail’e göç etti.
1984- 1994 yılları arasında Almanya Devlet Başkanı olan Richard von Weizsacker da Varşova’da gerçekleşecek bu törene katılacağını bildirdi. Yahudi Tarihi Müzesi, II. Dünya Savaşı yıllarında Nazilerin Polonya’da daha sonra ölüme yollamak üzere Yahudileri hapsetmek üzere oluşturduğu Varşova Gettosu’nun bulunduğu mekana inşa edilecek.
Polonya 3,5 milyon ile Avrupa’nın en yoğun Yahudi nüfusuna sahip ülkesiydi. 3 milyon Polonya Yahudisi Holokost’ta yaşamını yitirdi. Kurulacak müzenin yetkilileri,  Yahudiler üzerine işletilen Nazi ölüm makinesini değil, yaklaşık 1000 yıllık geçmişi olan Polonya Yahudiliğinin tarih ve kültürünü yansıtmayı amaçladıklarını söylediler. 65 milyon dolara mal olacak müzenin 2010 yılında açılması hedefleniyor. Polonya Hükümeti, Varşova Belediyesi, ABD’den ve Avrupa ülkelerinden sağlanan maddi fonların yanı sıra Alman Hükümeti projeye destek verdi.
Holokost sonrasında Polonya Yahudi nüfusu 280.000’e indi. Çoğunluğu savaş son bulması ile, bir kısmı da Komünist rejim sırasında ortaya çıkan antisemitizmden kaçarak ABD ve İsrail’e göç etti.