Cameron: “Ben bir Siyonist`im”

İngiltere Muhafazakar Parti Lideri David Cameron, yaptığı konuşmada kendini Siyonist olarak nitelendirdi. İsrail`in var olma ve kendini savunma haklarına inandığını söyleyen Cameron, İsrail`e yöneltilen boykotun da son derece yanlış olduğunu ifade etti

Kavram
9 Ocak 2008 Çarşamba

İsrail’in Muhafazakar Dostları’nın yıllık yemeğinde onur konuğu olan İngiltere Muhafazakar Parti Lideri David Cameron, yaptığı konuşmada “Ben bir Siyonist’im.” dedi. Cameron, “Eğer Siyonist ile kastettiğiniz, Yahudilerin İsrail’de bir anavatana sahip olma hakkına inanan kişiyse, evet, ben bir Siyonistim ve tarih boyunca Muhafazakar politikacıların bunu gerçekleştirmek için etkin rol oynamış olmalarından gurur duyuyorum” dedi. Cameron, İsrail’in güvenlik duvarını inşa etme ihtiyacını anladığını söylerken, bunun “iki devletli bir çözümü zorlaştırmasından” endişelendiğini de belirtti. Cameron ayrıca, bir anlaşmanın, ancak İsrail sınırları dahilinde barış getireceği kesinse ve ülkenin açısından geleceği garanti sağlıyorsa kabul edilebileceğini sözlerine ekledi.
İsrail’e karşı düzenlenen boykot kampanyaları hakkında da konuşan muhafazakar lider, boykot için hiçbir gerekçe olmadığını söyledi. “İsrail demokratik bir ülkedir ve bu boykotçular İsrail’e parya devlet muamelesi yapıyorlar. Yaptıkları son derece yanlış ve son derece zararlı” dedi. İsrail’e yönelik saldırıların antisemitizme dönüşebileceğini düşünen Cameron, bu nedenle Londra Belediye Başkanı Ken Livingstone’un suçlu olduğunu da sözlerine ekledi.

“Hepimiz İsrailli akademisyenleriz”
İsrailli olmayan binlerce akademisyen, “İsraillilerin dışlandığı faaliyetleri reddetmeye” yemin etti. Çok sayıda akademisyen ve Nobel Ödülü adayı, imzaladıkları dilekçe ile İsrailli akademisyenlerle dayanışma içinde olduklarını, farklı dini ve siyasi görüşten tüm akademisyenlerin kendilerini İsrailli olarak görmeleri ve İsraillilerin dışlandığı faaliyetleri reddetmeleri için de çağrıda bulundu.Çağrı, İngiltere Üniversite ve Kolej Birliği’nin (University and College Union) üyelerinin “İsrailli akademik kurumlar ile olan bağlantıların ahlaki çıkarımlarını değerlendirmeleri” yönünde çağrıda bulunan kararı oylamasından iki hafta sonra yapıldı. Ortadoğu’da “Barış için Akademisyenler” (Scholars for Peace in the Middle East, SPME), tarafından başlatılan dilekçe, 15 Nobel Ödülü adayı ve 4 üniversite rektörü tarafından da imzalandı. Aralarında Elie Wiesel, Alexi Alexeyevich Abrikosov, Claude Cohen- Tannoudji, David Gross, Frank Wilczek ve Alan Dershowitz’in de bulunduğu imzacıların sayısı şimdiden 4 bini geçti.
Minessota Walden Üniversitesi’nde Psikoloji Profesörü olan SPME’nin Başkanı Edward S. Beck, “Bu, ‘eğer İsrail’i boykot ederseniz, beni de boykot edersiniz’ diyen bir dayanışma beyanıdır” dedi. Edward S. Beck, SPME internet sitesinde, üyelerin Thomas L. Friedman’ın sözlerine katıldığını belirtti. Friedman, boykot hakkında, “İsrail’i eleştirmek antisemitizm değildir. Ancak tek suçlu olarak İsrail’i göstermek ve Ortadoğu’da kimseye uygulanmayan uluslararası yaptırım uygulamak antisemitizmdir” dedi.