İsrail`in yeni Devlet Başkani Şimon Peres

İsrail Parlamentosu, görev süresinin sonuna gelen Moşe Katsav`ın yerine geçecek ismi belirledi. Nobel Barış ödülü sahibi Başbakan Yardımcısı Şimon Peres, ikinci kez girdiği yarıştan bu kez zaferle çıktı

Kavram
9 Ocak 2008 Çarşamba

İsrail siyasetinin önemli isimlerinden Başbakan Yardımcısı Şimon Peres ikinci kez girdiği Devlet Başkanlığı yarışında, 120 üyeli mecliste (Knesset) yapılan ilk tur oylamada 58 oy alırken, rakipleri Likud'un adayı ve Knesset eski Başkanı Reuven Rivlin 37, İşçi Partisi'nin adayı Colette Avital ise 21 oyda kaldı. İlk turun ardından Rivlin ve Avital yarıştan çekildiklerini ve Peres'i destekleyeceklerini açıkladılar. Peres, ikinci oylamada 86 oy alarak Devlet Başkanı seçildi. Peres'i ilk kutlayan, hakkındaki tecavüz ve cinsel taciz suçlamaları nedeniyle görevi askıya alınan eski Devlet Başkanı Moşe Katsav oldu.
Peres Knesset’te seçimden hemen sonra yaptığı konuşmada, öncelikli görevinin toplumsal birliği güçlendirmek olduğunu vurguladı. "Bir devlet başkanının görevi halkı bütünleşmiş bir ulus olarak birlikte yaşama arzusunu temsil etmektir" dedi. Peres, tüm İsrail halkının sesi olacağını ve ülkeyi en iyi şekilde temsil edeceğini söyledi. Yahudi ulusunun başka hiçbir halkın başaramadığı bir şeyi gerçekleştirerek iki bin yıl sonra devletini tekrar kurmayı başardığını vurgulayan Peres, ‘öğretmenim’ dediği Ben Gurion'u ve ‘yol arkadaşım’ dediği Yitshak Rabin'i de saygıyla andı. Yoğun bakımda bulunan Ariel Şaron'un iyileşmesini diledi.
2 Ağustos 1923'de Polonya'da, "Szymon Perske" adıyla doğan ve 1934 yılında ailesiyle birlikte İsrail'e göç eden Şimon Peres, 50 yıl boyunca İsrail siyasetinde aktif rol oynadı. 1959 yılından bu yana Knesset’te görev yapan Peres, 1984- 86 ve 1995- 1996 yılları arasında başbakanlık yaptı. Peres, İsrail kabinelerinde Dışişleri, Savunma ve Maliye bakanlıkları görevlerini üstlendi. Yaser Arafat ve İsrail'in eski Başbakanlarından, aşırı sağcı bir İsrailli tarafından öldürülen Yitshak Rabin ile birlikte, Ortadoğu barış sürecine katkılarından dolayı 1994 yılında Nobel Barış Ödülü'nü alan Şimon Peres, 1997 yılında, Filistinlilerle barış çalışmalarını ilerletebilmek için Peres Merkezini kurdu. İsrail İşçi Partisi’nin uzun yıllar başkanlığını yapan Şimon Peres, geçen seçimler sırasında, Şaron’un kurduğu Kadima Partisine katıldı. Ehud Olmert hükümetinde Başbakan Yardımcısı olarak görev aldı. Yaklaşık 60 yıldır İsrail siyasetinin içinde olan Şimon Peres, 2000 yılında İşçi Partisi'nin adayı olarak devlet başkanlığı seçimine girmiş, ancak Likud adayı Moşe Katsav karşısında mağlup olmuştu. Peres'in Devlet başkanlığı, Olmert tarafından da kuvvetle destekleniyor. Evli, 3 çocuk ve 6 torun sahibi Şimon Peres'in İbranice, İngilizce ve Fransızca basılı eserleri bulunuyor.