İç savaş sonrasi kurulan yeni hükümete büyük destek

Son haftalardaki çatışmalar sonucunda çıkmaza giren FÖY Ulusal Birlik Hükümeti, Hamas`ın Gazze`de kontrolü ele geçirmesinin ardından FÖY Lideri Mahmud Abbas tarafından feshedildi. Kurulan Selam Feyyad başbakanlığındaki yeni hükümet başta İsrail olmak üzere ABD ve AB`den büyük destek alıyor

Kavram
9 Ocak 2008 Çarşamba

Filistin Özerk Yönetimi’nde (FÖY) yaşanan iç çatışma ve Hamas’ın Gazze’nin kontrolünü tamamen ele geçirmesinin ardından İsrail, Mahmud Abbas önderliğindeki El Fetih yönetimine tam destek verdiğini ve yeni hükümetle tam işbirliğine hazır olduğunu açıkladı. İngiliz Sunday Times Gazetesi’nde yer alan bir habere göre İsrail’in yeni Savunma Bakanı olan Ehud Barak önümüzdeki haftalarda Gazze’ye bir operasyon düzenlemeye hazırlanıyor. Plana göre Gazze’ye düzenlenecek operasyonda Hamas’ın ana kadrosu ve İzzettin El Kassam Tugayları’nın dahil olduğu 12 silahlı militan hedef alınacak. İsrail Savunma Bakanlığı görevini Barak’a bırakan Amir Peretz, yaptığı açıklamada İşçi Partisi’nin yeni liderine görevinde yardımcı olacağını ifade etti.

Son bir haftada neler oldu?
Hamas ile El Fetih milisleri arasındaki savaş, ulusal birlik hükümetinde krize yol açtı. Yedi kez ateşkes yapılmasına rağmen Gazze’de durumun kontrolden çıkması üzerine, El Fetih üyesi bakanlar, çatışmalar bitene kadar hükümet çalışmalarını boykot etmeye karar verdi. Hamas, İsrail Başbakanı Ehud Olmert’in Gazze ile Mısır sınırına uluslararası güç yerleştirilmesi önerisini “Hamas, bu güçleri İsrail’den farklı olmayan işgal kuvveti olarak görecektir” açıklamasını vererek kabul etmedi. FÖY Lideri Mahmut Abbas, hükümeti feshedip Başbakan İsmail Haniye’yi azletmesi sonrasında El Fetih önderliğinde kurulan yeni hükümete başbakan olarak Maliye Bakanı Selam Fayyad atadı. Abbas’ın azlettiği Başbakan İsmail Haniye, Gazze’de ayrı bir devletin kurulmasının söz konusu olmadığını açıkladı. Gazze’de, FÖY’ün eski Lideri Yaser Arafat’ın evi yağmalandı; su borularından Arafat’ın 1994’te aldığı Nobel Barış Ödülü’ne kadar her şeyin çalındığı belirtildi.

Meşru hükümet
Dünya Bankası ve Uluslararası para Fonu IMF bünyesinde görev yapmış bir ekonomist olan yeni FÖY Hükümeti’nin Başbakanı Selam Feyyad, batılı ülkelerce desteklenen bir isim. Feyyad, tek meşru hükümetin kendileri olduğunu ve tarafların buna saygı göstermesi gerektiğini açıkladı ve birlik çağrısı yaptı.
Abbas tarafından görevden alınan Hamaslı Başbakan İsmail Haniye ve İslami Direniş Hareketi yeni hükümeti tanımadığını açıkladı. Diğer taraftan Abbas, Hamas’a bağlı tüm silahlı grupları yasa dışı ilan etti,  ulusal güvenlik konseyini feshetti. FÖY’de halen Gazze’de denetim Hamas’ın elinde bulunurken, Batı Şeria’da  bünyesinde Hamas üyesi bulunmayan El Fetih önderliğinde geçici hükümet hakim durumda.

İsrail’e Lübnan’dan roket
Pazar günü Lübnan’dan İsrail’in kuzeyine dört roket atıldı. Kiryat Shmona’ya atılan roketler can kaybına neden olmadı. Lübnan Ordu açıklamalarına göre İsrail’e yönelik saldırılar sonrasında fırlatılmaya hazır dört roket daha bulundu ve etkisiz hale getirildi. Al- Manar televizyonu Hizbullah’ın sorumluluğu kabul etmediğini duyurdu. Eylemi El Kaide yanlısı Filistinli Fetih El İslam örgütünün düzenlediği sanılıyor.

Hamas’a darbe
Hamas’ın para trafiğini kontrol eden İsrailli yetkililer, Suudi bir kuruluştan milyonlarca şekelin, ‘bağış’ adı altında Hamas’ın Kudüs’teki terörist faaliyetlerini desteklemek amacıyla gönderildiğini ortaya çıkardı. “Bağış Koalisyonu” isimli Suudi derneğin bazı üyeleri de ‘terörizme kaynak sağlamak’, ‘İsrail yasalarına karşı gelmek’ suçlarından tutukladılar. Derneğin bu yolla geçtiğimiz yıl bir milyon şekel aktardığı açıklandı.

Yeni hükümetle barış umudu
Beyaz Saray’da ABD Başkanı George W. Bush ile ikili bir görüşme yapacak olan İsrail Başbakanı Ehud Olmert düzenlediği basın toplantısında “Hamas’sız bir FÖY Hükümeti, görüşmeler için bir ortak olabilir” dedi. BM Genel Sekreteri Ban Ki Moon ile de görüşecek olan Olmert, Yahudi dernek liderlerine hitaben yaptığı konuşmasında “Mahmud Abbas yönetimindeki ılımlı güçlerin Filistinliler tarafından yönetilecek sağlam bir hükümet kurması durumunda, barış için yeniden görüşmelere başlanmasını sağlayabilir” dedi.

Mali yardım başlıyor
FÖY’de 18 ay önce yapılan seçimlerden Hamas'ın zaferle çıkmasının ardından ABD, AB ve İsrail, yaptıkları maddi yardımları durdurmuşlardı. AB, yılda 600 milyon Dolar ile FÖY bütçesine en büyük katkıyı yapıyordu. Abbas'ın yeni bir hükümeti görevlendirmesinin ardından, Dışişleri Bakanı Condoleezza Rice yaptığı açıklamada ABD’nin FÖY Hükümeti’ne uyguladığı ekonomik ve politik ambargoyu kaldırdığını açıkladı. İsrail Başbakanı Ehud Olmert, Batı Şeria’da yaşayan Filistinlilere yönelik seyahat özgürlüğü kısıtlamalarının hafifleteceğini ve FÖY’e ait dondurulmuş vergi gelirlerinin serbest bırakacağını açıkladı. İsrail Hükümeti ayrıca, Hamas kontrolunde olan Gazze’ye insani yardımın ve petrol geçişinin süreceğini vurguladı.
Kızılhaç örgütü pazartesi günü Gazze’ye on bir ton ilacı Erez sınır kapısından geçirerek ulaştırdı. AB'nin Dış Politika ve Güvenlik Yüksek Temsilcisi Javier Solana, Gazze'deki Filistin halkına yardım için Hamas'a destek sağlanmasını engelleyebilecek bir mekanizmaya ihtiyaçları olduğunu kaydetti.
Lüksemburg'da toplanan AB Dışişleri Bakanlarının Filistinli sivillere insani yardımın nasıl ulaştırılabileceği konusunu ele almaları bekleniyor. AB Dış İlişkiler Yetkilisi Benita Ferrero- Waldner, AB'nin tam desteğini alan yeni Başbakan Selam Feyyad ile en kısa sürede görüşmek istediklerini açıkladı. Lüksemburg’da bulunan İsrail Dışişleri Bakanı Tzipi Livni de Hamas'ın dışlandığı bir hükümetin, iki devletli çözüm formülünü savunanlara yeni bir umut aşıladığını söyledi.