Ortaköy Sinagogu`nda Mois Kohen`e tesekkür gecesi

Ortaköy Etz - Ahayim Sinagogu Vakfı`na 12 yıl süreyle başkanlık yapan Mois Kohen onuruna bir gece düzenlendi. Hahambaşı Rav Haleva, Beşiktaş Belediye Başkanı İsmail Ünal, Beşiktaş Kaymakamı Nihat Nalbant, Cemaat Başkanı Ovadya`nın da katıldığı törende, Kohen`in ailesi, dostları ve sinagogun yeni yönetim kurulu

Toplum
9 Ocak 2008 Çarşamba
13 Haziran Çarşamba akşamı Ortaköy Etz - Ahayim Sinagogu’nda geçmiş dönem Başkanı  Mois Kohen onuruna düzenlenen devir teslim törenine  Hahambaşı Rav İsak Haleva, Beşiktaş Belediye Başkanı İsmail Ünal, Beşiktaş Kaymakamı Nihat Nalbant, Cemaat Başkanı Silvyo Ovadya, Onursal Başkan Bensiyon Pinto, Aşkenaz Cemaati Başkanı Binyamin Poluman’ın yanı sıra Şişli İlçe Emniyet Müdürü Hayati Yılmaz, Eminönü İlçe Emniyet Müdürü Hidai Sayın, Beşiktaş İlçe Emniyet Müdürü Fahri İnceçelik ve Sultanbeyliği İlçe Emniyet Müdürü Celalettin Martin, Vakıflar Teftiş Kurulu Başkanı  Ümit Çoban, Bet- Din üyeleri, cemaat ileri gelenleri, sinagog yönetim kurulu üyeleri, diplomatik misyon ve  sivil toplum kuruluşları temsilcileri  ile Mois Kohen’in ailesi ve yakın dostları davet edildiler.
Sinagog bahçesinde  kokteyle ile  başlayan gecede barkovizyondan Kohen’in yaşam öyküsü yansıtıldı.12 yıl süren başkanlık görevi süresince  hizmet verdiği Ortaköy Sinagogu’nda yaşanan gelişmelerin görüntülerinin ardı sıra  Hahambaşı Rav Haleva, Bensiyon Pinto, Rav Moşe Benveniste, Naim Güleryüz,  Jak Gökay, Rıfat Duenyas dost ve çalışma arkadaşı Mois Kohen’i, eşi Sevim Kohen, kızı Linet Benbanaste ve oğlu Nedim Kohen ise aile babası Mois Kohen’i anlattılar.
Sinagog içinde devam eden gecenin sunuculuğunu İzi Hekimoğlu üstlendi. Etz- Ahayim Sinagogu Vakfı yeni Başkanı Alber Elvaşvili   yaklaşık 29 yıldır yahidi olduğu sinagogun,  yıllar süresince geçirdiği evreleri, bu günlere nasıl gelindiğini aktardı ve görevi devraldığı Mois Kohen’in izinden gideceğini ifade etti.  Başkan Elvaşvili  gecenin oluşumunda emeği geçen Moris Levi, Leyla Haleva ve ekibine, Sinagog Müdürü Lazar Toledo’ya, Salute Organisazyon Melih Ruso ve ekibine,  İhtiyarlara Yardım Derneği ve ekibine, MİX Music Gaydar Mırcık ve ekibine, Roni Video’ya, Alberto Modiano’ya, Pronet’e, Sinagog yönetim kurulunda görev alan çalışma arkadaşlarına İzi Hekimoğlu ile Vedat Morhayim’e, ayrıca  personele  teşekkür ederek konuşmasını tamamladı.
Beşiktaş Belediye  Başkanı İsmail Ünal, sözlerine Ortaköy’de diğer bir çok semte oranla farklı bir ortamın olduğunu belirterek başladı. Türk Musevi Cemaati bireylerinin Türkiye’ye olan katkılarını dile getiren başkan Ünal, Mois Kohen’e bundan sonraki yaşamında başarılar diledi.
Sinagogun Haham Akaali Rav Naftali Haleva, Tora’dan bir örnekle başladığı konuşmasında 12 yıl süreyle birlikte çalıştığı Kohen’in girişimciliğinin, kişilere olan saygı ve desteğinin sinagoga kazandırdığı dinamizmi konuklara  aktardı. Onuruna düzenledikleri gece için yeni Başkan Elvaşvili ve idare heyetine teşekkür ederek konuşmasına başlayan Mois Kohen,  üç semavi dinin iç içe olduğu Ortaköy’de 1648 yılında padişah fermanıyla inşası tamamlanan Etz- Ahayim Sinagogu’nun tarihçesini aktardı. Geçirdiği yangın sonucunda uzun süre kapalı kaldıktan sonra onarılarak yeniden açılan ibadethanenin 1894- 1906 yılları arasında  başkanlığını Avram Moiz Kohen’in yaptığını, rastlantısal olarak o tarihten 100 yıl sonra aynı ismi taşıyan kendisinin başkan oluşuna dikkat çekti. 12 yıl sürdürdüğü başkanlık görevine dönemin Cemaat Başkanı Bensiyon Pinto’nun teklifi üzerine geldiğini söyleyen Kohen, bu süre zarfında yaşananları anımsattıktan sonra kendisine destek verenlere, eşi Sevim Kohen’e ve çocuklarına  teşekkür etti.
Onursal Başkan Bensiyon Pinto; 1993 yılında semtte  Yahudi nüfusunun artması sonucu Bensiyon Elnekave, Hayim Aktel ve Alber Elvaşvili’nin katkılarıyla yenilenen Ortaköy Sinagogu’nun başkanlığını teklif ettikleri Mois Kohen’in görev süresince ibadethanede eski ile yeni görevliler arasındaki köprü görevini başarıyla yerine getirdiğini ifade etti. Pinto,  sinagogun her kademesinde vazife alanların isimlerini belirterek kendilerini kutladıktan sonra ilçe yerel yönetimlerinde bulunanların desteklerini aktararak teşekkür etti. Pinto, dostu Kohen’i  sıcak üslubuyla uğurlarken, Elvaşvili’ye “hoş geldin” dedi.
Cemaat Başkanı Silvyo Ovadya, sinagogun yakın tarihini aktararak başladığı konuşmasında Mois Kohen’in cemaatin diğer kurumlarında aldığı görevlerin yanı sıra sinagog başkanlığını da başarıyla yaptığını belirtti. Ovadya, cemaat başkanlığına geldikten sonra cemaatin geçirdiği zor dönemde Kohen ile uyumlu çalışmalarda bulunduklarından söz etti. Ovadya, yeni başkan Elvaşvili’ye başarılar diledi.
Tarihi süresince cemaate değerli kişiler kazandırdığını vurgulayarak konuşmasına başlayan Hahambaşı Rav Haleva, çocukluk arkadaşı Mois Kohen ile Ortaköy cemaatinin “Altın Dönemi”ni yaşamaya başladığını, başkanlığı süresince yaşadığı zorluklara  tanıklık ettiğini belirtti. Hahambaşı Rav Haleva, yeni başkanın devraldığı bayrağı daha yukarılara çıkarmasını diledi.
Mois Kohen eşi Sevim Kohen ile birlikte Hahambaşı Rav Haleva ve Başkan Ovadya’nın   cemaat yönetimi adına, Neve Şalom Vakfı Başkanı Jojo Nasi’nin Neve Şalom Vakfı adına sundukları plaketleri kabul etti. Rav Naftali Haleva ve Alber Elvaşvili de Kohen’e birer plaket sundular. Tören, Mois Kohen’in idare heyetine, danışmanlara, Raşel Yanni,  Hazan Beruhiel, Robert Abudara, Bensiyon Pinto ve Silvyo Ovadya’ya teşekkür plaketlerini vermesinin ardından  son buldu.