İsrail: ‘Evet, Suriye`ye bariş mesaji gönderdik`

İsrail resmi olmayan kanallardan Suriye`ye barış mesajları gönderdiğini kabul etti. Öte yandan İsrail`i ziyaret eden Suriyeli muhalif Ferit Kadri ise Suriye ile barışın diktatör olarak nitelendirdiği Beşar Esad ile yapılmaması gerektiğini açıkladı. Kadri`nin ziyareti İsrail`in Arap milletvekilleri tarafından şiddetle eleştirildi

Kültür
9 Ocak 2008 Çarşamba
İsrail’in Türkiye kanalıyla fiam’a mesaj gönderdiği haberlerinin ardından İsrail Başbakan Yardımcısı ve Ulaştırma Bakanı fiaul Mofaz, hükümetinin Suriye’ye gizli mesaj gönderdiğini doğruladı. Bu ülkeyle barış görüşmelerinin yeniden başlaması için girişimlerde bulunduklarını doğrulayan Mofaz, İsrail Devlet Radyosu’nda yayınlanan açıklamasında, "Gizli kanallardan çabalarımız oldu, fakat şimdiye kadar Suriye’den hiçbir cevap alamadık" dedi.  
Öte yandan Suriye Başkanı Beşar Esad, daha evvel pek çok kez görüşmelere hazır olduğunu söylemişti. Ancak İsrail yönetimi içinde bu açıklamanın ne kadar samimi olduğu üzerinde görüş ayrılıkları vardı.
Daha önce genelkurmay başkanı ve savunma bakanı olarak da görev yapmış olan Mofaz, "Geçmişte de gizli kanallardan temaslarda bulunduğumuzu ve barış görüşmelerine başlama konusunda uzlaştığımızı hatırlatırım" diye konuştu.
İsrail’in çok satan Yediot Ahronot Gazetesi, İsrail Başbakanı Ehud Olmert’in, Suriye Devlet Başkanı Beşar Esad’a Türkiye ve Almanya üzerinden birçok gizli mesaj gönderdiğini yazmıştı. Olmert’in, 1967 Savaşı’ndan beri ellerinde tuttukları Golan Tepeleri’ni Suriye’ye iade etmek karşılığında kalıcı bir barış teklif ettiği bildirilmişti. İsrail, ayrıca Suriye’den "İran, Hizbullah ve Filistinli terör gruplarıyla olan bağını tedricen koparmasını" talep etmişti. 
İki ülke arasında bir anlaşmaya varılması için 2000 senesinde girilen benzer çabalar ise sonuçsuz kalmıştı. Antlaşmaya varılamamasının en temel sebeplerinden birisi İsrail’in su ihtiyacının çoğunu karşılayan Galile gölünün kıyılarına kadar tüm Golan’ın geri verilmesi konusunda Suriye tarafından yapılan ısrarlar olmuştu.
Geçen hafta içerisinde İsrail eski Başbakanlarından Benjamin Netanyahu da başbakanlığı sırasında Suriye’nin eski Başkanı Hafız Esat’ın Golan’ın en yüksek noktası olan Hermon’u İsrail’e bırakmayı kabul ettiğini açıklayarak dikkatleri bu konuya çekti.
İsrail’de konu ile ilgili kafaları karıştıran bir kişi de, yine Netanyahu’nun daveti ile İsrail’e gelmiş olan,  Ferit Kadri oldu. Üyeleri genelde ABD ve Avrupa’da yaşayan muhalif Suriye vatandaşlarından oluşan Suriye Reform Partisi’nin sürgündeki Lideri Kadri, İsrail Parlamentosu Knesset’in Dışişleri ve Savunma Komitesini ziyaret ederek Esad ile anlaşma yapılmaması yönünde tavsiye verdi.
Kadri hem Knesset’teki hem de Harry Truman Barış Araştırmaları Enstitüsü’nde yaptığı konuşmada İsrail’in Suriye ile barışmasının önemli olduğunu, fakat bu barışın yapılması için Suriye’nin demokratik bir ülke olmasının beklenmesi gerektiğini belirtti.  Kadri diktatörlerle barış yapılamayacağını, bir despotla barış yapılmasının Suriye halkının özgürlüğüne önem verilmediğinin göstergesi olacağını iddia etti.
Knesset’in Arap milletvekilleri ise Kadri’nin ABD’nin paralı askeri ve savaş yanlısı İsrail aşırı sağının bir maşası olduğunu söyleyerek ziyaretini şiddetle eleştirdiler.