Kaçirilan BBC muhabiri hayatta

13/06/2007İsrail Başbakan Yardımcısı Şimon Peres, 13 Haziran 2007 Çarşamba günü yapılan cumhurbaşkanlığı seçimlerinden galip çıktı. 120 üyesi olan Knesset`tePeres 58 oy alırken, Likud`un adayı Reuven Rivlin 37, İşçi Partili Colette Avital ise 21 oy topladı. Seçimlerin sonuçlanması için adaylardan birinin 61 oy

Kültür
9 Ocak 2008 Çarşamba

Gazze’de kaçırılan BBC muhabiri Alan Johnston’un hayatta olduğuna ilişkin umutlar, geçtiğimiz hafta yayınlanan bir video kaydı ile canlandı. Kayıtta Johnston iyi olduğunu ve kendisine iyi bakıldığını belirtiyor
Üç ay önce Gazze’de kaçırılan BBC muhabiri Alan Johnston’un hayatta olduğuna ilişkin ilk bulgu geçtiğimiz hafta yayınlandı. Tam olarak ne zaman hazırlandığı anlaşılmamakta birlikte Alan Johnston’un yer aldığı bir video kaydı, internet üzerinden yayınlandı. Kayıtta Johnston, sağlığının iyi olduğu ve kendisine iyi bakıldığı mesajını verdikten sonra, kendisini kaçıranların hiçbir şekilde kaba kuvvet kullanmadıklarını söylüyor.
Üç yıldır Filistin Özerk Yönetimi’nde (FÖY) görev yapan BBC muhabiri Alan Johnston, mart ayında evine girerken kaçırılmış ve o tarihten itibaren kendisinden hiç haber alınamamıştı. Söz konusu video kaydı kendisinin hala hayatta olduğuna dair ilk kanıt oldu. 5 dakika 39 saniye süren video görüntüsünde Johnston kırmızı bir t-shirt ile görülüyor. Ailesi ve yakınlarına göre videodaki görüntüler sağlıklı olduğuna ilişkin kendilerine büyük ümit veriyor.
Video kaydının büyük bölümünde FÖY’deki İsrail işgalinden ve batı dünyasının buna göz yummasından bahseden Johnston, yayınlanan görüntülerde Afganistan işgalinden de bahsediyor ve bu iki coğrafyada da İngiliz yönetiminin politikaları eleştiriliyor.
Filistinli yetkililer, bu videonun BBC muhabiri Alan Johnston’un salıverilmesi için yaptıkları büyük mücadelenin bir sonucu olduğunu belirtseler de, İngiliz liderler yayınlanan videonun öfkelerini daha da arttırmaktan başka bir faydası olmadığını söylüyor. Görüntüleri büyük bir dikkat içinde inceleyen uzmanlara göre, Johnston’un konuşması sırasında “burada, Gazze’de…” diye belirtmesinin, kendisinin hala Gazze’de tutulduğuna ilişkin bir kanıt olabilir.
Video görüntüleri İslam Ordusu adlı bir örgüt üzerinden yayınlandı. Gazze’nin en sabıkalı ailesi Dagmuşlar tarafından yönetilen grup bir ay önce de bir açıklama yayınlayarak, kaçırılma olayının sorumluluğunu üstlenmişti. Mektupta Alan Johnston’un serbest bırakılması için İngiltere’de tutuklu bulunan Filistinli Abu Kutata’nın salıverilmesi şartı belirtiliyor. Ancak söz konusu mektuptan sonra gerek Filistinli, gerekse İngiliz yetkililer bu talebin hayata geçirilmesinin mümkün olmadığı söylemiş ve Johnston’un hiçbir ön şart olmaksınız salıverilmesi taleplerini yinelemişti.
Üst düzey FÖY Yöneticisi Saab Erakat, video görüntülerinin yayınlanmasının ardından yaptığı açıklamada, söz konusu terör örgütünün bu kaçırılma olayı ile Filistin davasına büyük zarar verdiğini, yayınlanan video ile bu zararın daha da artmasından endişe ettiğini ve en kısa zamanda örgütün BBC muhabirini salıvermesi gerektiğini söyledi. Johnston’un BBC’deki iş arkadaşları, kaçırılan muhabiri gündemde tutmak ve konuyla ilgili güçlü bir kamuoyu yaratmak için büyük mücadele veriyor. Ancak bu yaklaşımın faydaları kadar zararı da olabileceği ve Alan Johnston’ı örgüt gözünde daha değerli bir tutsak haline getirdiği belirtiliyor. 
Yabancıların kaçırılması son 18 ay içinde Gazze bölgesinde sıklıkla yaşandı. Bu süre zarfından on’dan fazla yabancı gazeteci ve yardım kuruluşu çalışanı benzer şekillerde kaçırıldı ama hepsi de birkaç gün içinde serbest bırakıldı. Geçtiğimiz yaz Amerikan Fox televizyonuna bağlı iki gazeteci kaçırılmış ve dört gün sonra serbest kalmıştı. Alan Johnston ise Gazze’de düzenli kalmaya cesaret etmiş ve bu bölgedeki yayınlarını sürdürmüştü. Bu nedenle kendisinin üç aydır tutsak olarak tutulması, dünya kamuoyu ile birlikte Filistinlileri de çok rahatsız ediyor.