İsrail`in yeni cumhurbaşkani: Şimon Peres

13/06/2007İsrail Başbakan Yardımcısı Şimon Peres, 13 Haziran 2007 Çarşamba günü yapılan cumhurbaşkanlığı seçimlerinden galip çıktı. 120 üyesi olan Knesset`tePeres 58 oy alırken, Likud`un adayı Reuven Rivlin 37, İşçi Partili Colette Avital ise 21 oy topladı. Seçimlerin sonuçlanması için adaylardan birinin 61 oy

Kültür
9 Ocak 2008 Çarşamba

alması gerektiği için oylamada ikinci tura geçildi. İkinci turda Rivlin ve Avital adaylıktan çekildiklerini açıklayarak, Peres'i destekleyeceklerini belirttiler. Peres bu kez 86 oy alarak, zafer kazandı.  Temmuz ortasında göreve başlayacak olan Peres, "Bu devlete karşı son görevim olabilir" açıklamasını yaptı. 
 
Peres, yaptığı konuşmada, öncelikli görevinin toplumsal birliği güçlendirmek olduğunu vurguladı. "Bir cumhurbaşkanının görevi halkın bütünleşmiş bir ulus olarak birlikte yaşama arzusunu temsil etmektir" dedi. Peres, tüm İsrail halkının sesi olacağını ve ülkeyi en iyi şekilde temsil edeceğini söyledi. Yahudi ulusunun başka hiçbir halkın başaramadığı birşeyi gerçekleştirerek ikibin yıl sonra devletini tekrar kurduğunu vurgulayan Peres, öğretmenim dediği Ben Gurion'u ve yol arkadaşım dediği İzak Rabin'i de saygıyla andı. Yoğun bakımda bulunan Ariel Şaron'nun iyileşmesini diledi.

Peres'i zaferin ardından ilk kutlayanlar Milletvekili Dalia Itzik ile İsrail Başbakanı Ehud Olmert oldu.