Darfur`a yardim için zaman daraliyor

Uluslararası yardım kuruluşları Sudan`ın Darfur bölgesi ve Çad`ın doğusu için büyük çaplı bir yardım kampanyası başlattılar. Ancak uluslararası kamuoyu şiddete ilgisiz. Birleşmiş Milletler, etnik temizliğe varan şiddeti önlemekte yeterli çabayı sarfetmemekle suçlanıyorHaymi BEHAR

Toplum
9 Ocak 2008 Çarşamba
Darfur’da insani krizin boyutları her geçen gün büyüyor. Büyük çaplı şiddetli çatışmalardan kaçan mülteciler yalnızca Darfur'da ve Sudan sınır bölgelerinde değil, Çad ve Orta Afrika Cumhuriyeti'ndeki kamplarda da zor koşullar altında yaşam savaşı veriyorlar.
Yardım kuruluşları birkaç hafta içinde yağışların başlamasından önce mültecilere su, gıda, sağlık hizmetleri ve barınma olanakları sağlamak için acil mali destek çağrısında bulunuyor. Bunun için önlerinde sadece iki haftalık bir süre var. Zira bu süre sonunda yağmurların başlayacağı tahmin ediliyor. Yardım çalışanları yağmur sezonu başladığında başta sıtma ve ishal olmak üzere bir çok hastalığın daha hızlı yayılacağını, yolların geçilmez olacağını belirtiyor. Acil çağrıya destek veren kuruluşlar arasında, Oxfam, World Vision, Care UK ve Christian Aid bulunuyor.
Afet Acil Durum Komisyonu (DEC) adı altında toplanan toplam 13 örgüt, bölgede yüzbinlerce kişinin derme çatma kamplarda yaşadığına dikkat çekiyor. Darfur'da kalan halkın üçte ikisinin de yardımlarla yaşadığı vurgulanıyor. Yetkililer bölgede pek çok köyün yanıp kavrulmuş, boş birer kabuktan ibaret kaldığını söylüyor. Çoğu yerde ekiplerinin su kovası ve battaniye gibi yeterli malzemeye bile sahip olmadığını ifade ediyorlar.
Darfur'daki gerginlik 2003 yılında, bölgenin ihmal edildiği suçlamasıyla başlatılan hükümet aleyhtarı bir isyanı takiben patlak verdi. Hükümet yanlısı Arap Cincavid milislerinin burada siyah Afrikalıların yaşadığı köylere yaptıkları saldırılarla alevlenen şiddet, bölgede şimdiye dek 200 bin kişinin ölümüne yol açtı. Sudan hükümeti Arap milisleri desteklediği ve şiddeti önlemek için yeterli önlem almadığı suçlamalarını reddediyor.

ABD Sudan’a yaptırım uygulanmasını istiyor
ABD Başkanı George W. Bush, Sudan’a karşı ABD yaptırımlarını sertleştirerek, “Darfur halkı yardım için haykırıyor ve bu yardımı hak ediyor” dedi. George Bush, ayrıca ABD Dışişleri Bakanı Condoleezza Rice’ı, Sudan’a yönelik BM Güvenlik Konseyi’nden yeni yaptırımlar çıkarılması konusunda İngiltere ve diğer müttefiklerle görüşmeler yapması için görevlendirdi.
Bush, yeni BM tasarısının amacının insan hakları ihlallerinde bulunan Sudan hükümetine karşı yeni yaptırımlar getirmek, ve Sudan Hükümeti’ne silah satışı konusunda genişletilmiş bir ambargo uygulamak olacağını söyledi.
Geçen hafta açıklanan ambargo kararı ile Sudan şirketlerini ABD finans sisteminden men etmeyi ve Darfur’da şiddet olaylarına karıştığından şüphelenilen kişiler hakkında daha katı tedbirler almayı öngörüyor.
ABD Başkanı Bush’un Sudan’a yeni yaptırımlar kararı, İngiltere’den destek gördü, Çin tarafından ise eleştirildi.

BM'den suçlama
Londra merkezli Uluslararası Af Örgütü olan Amnesty International, BM Güvenlik Konseyi'nin iki daimi üyesi olan Çin ve Rusya'yı, BM ambargosuna rağmen Sudan'a silah sağlamakla suçladı. Örgüt bu silahların, Darfur'da kullanıldığını iddia ediyor. Açıklamada, Sudan hükümetine silah sağlayan ülkeler arasında Kuveyt, Suudi Arabistan ve Belarus da sayıldı. Sudan hükümetine de doğrudan suçlama yönelten Af Örgütü, hükümetin desteklediği Cincavid militanlarının, ayrım gözetmeksizin sivilleri hedef aldığını savundu.
Darfur'da son birkaç ayda on binlerce sivilin şiddet olaylarından kaçmak için evlerini terkettikleri bildirildi. Darfur krizinin başladığı 2003 yılından bu yana iki milyondan fazla kişinin bölgeden kaçtığı ifade ediliyor.
Uluslararası Af Örgütü, BM'e yaptığı çağrıda, uygulanan silah ambargosunun daha etkin işleyebilmesi için gerekli adımların atılmasını istedi. Sudan hükümeti iddiaları yalan diye nitelerken Çin ve Rusya'dan henüz resmi bir açıklama gelmedi.
Geçen ay BM tarafından kaleme alınan bir raporda Sudan hükümetinin Güvenlik Konseyi kararlarını hileye başvurarak çiğnediği iddia edildi. Raporda Sudan Hükümeti’nin Darfur bölgesine uçaklarla silah ve ağır askeri teçhizat taşıdığı söylendi. Beş uzman tarafından yazılan raporda Sudan, silahları naklettiği uçağı Birleşmiş Milletler uçaklarına benzetmek için beyaza boyamakla suçlandı.

Google Earth Darfur krizine odaklanıyor
Tüm dünyanın uydudan çekilmiş çeşitli çözünürlükteki fotoğraflarını gösteren Google Earth, Sudan’ın sorunlu bölgesi Darfur’daki durumla ilgili kullanıcılarını aydınlatıyor. Amerikan Holokost Müzesi ile ortaklaşa yürütülen projede, çatışmalardan etkilenen 1600 köy, fotoğraflar, bilgiler ve görgü tanıklarının anlatımlarıyla gösteriliyor. İnternette Google Earth programını bedava indirerek yararlanabilen kullanıcılar, imleçlerini Afrika üzerinde “uçurduktan” veya arama bölümüne Sudan yazdıktan sonra “Crisis in Darfur” (Darfur Krizi) uygulamasını izleyebilirler.
Google Earth’ün uygulamasında, acı çeken sıkıntılı insanları, bombalanmış köyleri, evleri, konutları, camileri ve okulları vurucu fotoğraflar, haritalar ve görgü tanıklıklarıyla incelemek mümkün.
BM rakamlarına göre, Darfur’da 4 yıldır süren iç savaşta 200 binden fazla insan ölürken, 2 milyondan fazlası da evinden, yerinden oldu. Darfurlu Davud Salih, Google’ın uygulamasıyla ilgili olarak “Darfur’daki cinayetleri durdurmanın tek yolu insanları bilgilendirmek. İnsanlar soykırımın nasıl bir şey olduğunu bilmeli” diyor.