Oprah İsrail`e geliyor, Beckham ise iptal etti

‘İsrail`e akademik ve kültürel boykot için Filistin kampanyası`nı (Palestinian Campaign for the Academic and Cultural Boycott of Israel, PACBI) yürüten grup Rolling Stones grubuna gönderdiği mektupta, İsrail`de sahne almamaları gerektiğini iletti.

Toplum
9 Ocak 2008 Çarşamba
 Kampanya düzenleyicileri İsrail’in ayırımcı politikaları olduğunu savunuyor ve durumu Güney Afrika’dakine benzetiyor. Rolling Stones grubunun İsrail şovunu iptal etmeye çağıran Filistinli grup, Rolling Stones ve tüm dünyadaki Yahudi Liderlerine gönderilen mektupta grubun performansını İsrail’in yasadışı toprak işgalini sona erdirinceye kadar ertelemesi isteniyor. Benzer mektuplar son zamanlarda İsrail’i ziyaret etmeyi planlanan birçok sanatçıya gönderiliyor. Yollanan mektubun Rolling Stones’un planları üzerinde ne derece etkili olacağı da bilinmiyor.

Beckham gelmiyor
Real Madrid takımı, Peres Barış Merkezi davetiyle 19 Haziran’da İsrail’e gelmeye hazırlanıyor. Takımı ile gelmesi beklenen yıldız futbolcu David Beckham ise, İsrail ziyaretini yönetim ile anlaşmazlığından dolayı iptal ettiğini açıkladı. Takım, Peres Barış Merkezi’nin İsrailli ve Filistinli çocuklardan oluşan futbol takımları ile buluşacak.  Ayrıca İsrailli ve Filistinli oyunculardan oluşan ‘Barış Takımı’ ile Ramat Gan Stadyumu’nda dostluk maçı yapacak.
Real Madrid takımı, internet sitesinde Peres Barış Merkezi’nin amaçlarını desteklemek üzere İsrail’e gideceğini açıklamış, perşembe günü yapılan açıklama ile de David Beckham’ın ziyaretini iptal ettiği, buna karşın takımın ziyaretini gerçekleştireceği belirtiliyor.
Peres Barış Merkezi Direktörü Ron Pundak: “Beckham’ın ziyaretini iptal etmesi organizasyonun önemini ve etkisini azaltmaz. Dünyanın en büyük futbol takımlarından biri bizi ziyaret edecek olmasından büyük mutluluk duyuyorum. Raul, Van Nistelrooy, Guti gibi sporcular bizi ziyaret etmek ve aktivitelerimizi yakından görmek istediler. Bu bizim için en büyük başarıdır” açıklamasını yaptı.
 
Oprah İsrail’i ziyaret edecek
Amerikanın en ünlü talk show’cusu Oprah Winfrey, Elie Wiesel’in İsrail’i ziyaret etmesi için yaptığı davetini kabul etti. Eli Wiesel İnsanlık Fonu (Elie Wiesel Foundation for Humanity) tarafından ödüle layık görülen talk show kraliçesi, aynı gecede İsrail’i ziyaret edeceğini açıkladı. Oprah konuşmasında, İsrail halkının sıkıntılarına yakınlık duyduğunu da belirtti. Geceye katılan İsrail BM Büyükelçisi Danny Gillerman, uluslararası medyada saygınlık kazanmış bir kişinin İsrail’i ziyaret etmesinin büyük önem taşıdığını belirtti.  Bu ziyaretin İsrail halkının içinde yaşadığı terör ortamına kayıtsız kalmaya bir son getirebileceğini vurguladı.