Polonyali Anne Frank`in günlüğü ortaya çikti

`Polonyalı Anne Frank` olarak anılan Rutka Laskier`in Nazi zulmü sırasında yaşadıklarını anlatan günlüğü çocukluk arkadaşı tarafından 60 yıl sonra Yad Vaşem`e teslim edildi

Toplum
9 Ocak 2008 Çarşamba
II. Dünya Savaşı sırasında getolarda yaşamaya mahkum olan Polonyalı ailelerden biri olan Laskier ailesi, Ocak ile Nisan 1943 tarihleri arasında Hiristiyan olan fakat evleri Naziler tarafından Bedzin Gettosu’na dahil edilen Sapinska’lara taşındılar. O dönem 14 yaşında olan evin iki kızı Rutka Laskier ve Stanislawa Sapinska arasında çok sıkı bir dostluk kuruldu. Beraber yaşadıkları dört ay boyunca günlük tutan ve bu sırrını sadece Stanislawa ile paylaşan Rutka, kurtulamayacağına karar verdiği gün günlüğünü arkadaşına teslim etti. Auschwitz'e gönderilen arkadaşının günlüğünü o günden beri evinin zemin döşemesinin altında saklayan Stanislawa Sapinska yıllar sonra yeğeninin ricası üzerine tarihi belgeyi gün ışığına çıkardı. Stanislawa’nın “paha biçilmez bir hatıra” olarak gördüğü günlük Yad Vaşem’e teslim edildi. Günlükteki bilgi ve anlatımlar soykırımdan kurtulanlar ve uzmanlarca doğrulandı.
Rutka Laskier, Auschwitz'e gönderilmeden kısa süre önce şu satırlarla dönemi anlatıyor: "Çevremizdeki ip gittikçe daha sıkı hale geliyor. Burada ölmeyi bekleyen bir hayvana dönüşüyorum (...) Bu evden bir gün sarı yıldız takmadan çıkmama izin verileceğine hiç inanmıyorum. Hatta bu savaşın bir gün biteceğine de. Böyle bir şey olursa herhalde sevinçten aklımı yitiririm. Ufacık bir inancım vardı hep, ama artık onu da yitirdim. Eğer Tanrı olsaydı, insanların canlı canlı ocaklara atılmasına, yeni doğmuş bebeklerin silahla öldürülmesine asla izin vermezdi."
Altmış sayfalık günlük Polonya'daki Bedzin Gettosu’nda yaşanan soykırımın günlük raporlarını sunmanın yanı sıra olağandışı koşullar altındaki sıradan bir genç kızın hislerini de aktarıyor. Günlükteki son tarih ise 24 Nisan 1943. Ailesiyle birlikte ağustos ayında Auschwitz'e gönderilen Rutka'nın oradaki ilk günlerinde öldürüldüğü sanılıyor.
Rutka'nın ailesinden kurtulabilen tek kişi olan babası Yaakov, savaştan sonra İsrail'e taşınarak yeni bir aile kurdu. Yaakov'un kızı Zahava Sheerz, babasının diğer çocukları hakkında hiçbir şey anlatmadığını, bu günlük sayesinde babalarının geçmişinin kayıp parçasını tamamladıklarını belirtti.