Haniye`ye suikast girisimi

Hamas ile El Fetih cephesinde sular durulmuyor. Son olarak salı sabahı FÖY Başbakanı İsmail Haniye`nin evine saldırı düzenlendi, FÖY Lideri Mahmud Abbas`ın ofisinin yakınlarına havan topu atıldı

Toplum
9 Ocak 2008 Çarşamba

Filistin Özerk Yönetimi (FÖY)'de Hamas ile El Fetih arasındaki çatışma ciddiyetini koruyor. İç savaş haline gelen bu durum devam ederken salı sabahı FÖY’ün Hamaslı Başbakanı İsmail Haniye'nin evine saldırı düzenlendi. Hamas, saldırıyı suikast girişimi olarak nitelendirirken, Hamas sözcüsü Fevzi Barhum, El Fetih'i, iktidarını zayıflatmak için Hamas'ın kurumlarını hedef almakla suçladı. Barhum, saldırı sonrası yaptığı ilk açıklamada "El Fetih'in tüm kırmızı hatları aştığını" bildirdi. Sözcü ayrıca silahlı El Fetih üyelerinin Hamas askeri kanadına mensup ve Hamas Liderlerinden Abdülaziz Rantisi'nin kuzeni olan bir kişinin kaçırılarak sokak ortasında öldürdüğünü bildirdi.
Haniye’ye suikast girişiminin ardından Hamas militanlarının bir üst düzey El Fetih güvenlik görevlisinin evine saldırı düzenlediği, el bombaları ve havan toplarıyla düzenlenen saldırıda bir çocuk ve üç kadının öldüğü belirtildi. Saldırı sırasında evde bulunan El Fetih Güvenlik Yetkilisi Hasan Ebu Rabiya’nın da kaçırıldığı kaydedildi. Ölenler arasında Rabiya'nın 14 yaşındaki oğlunun da bulunduğu açıklandı. Bu gelişmeler sürerken, silahlı El Fetih üyeleri ise Hamaslı bir milletvekilinin evine baskın düzenleyerek evi yaktığı bildirildi.
Güvenlik kaynakları ayrıca bu sabah FÖY Lideri Mahmud Abbas'ın Gazze'deki bürosunun yakınlarında üç havan topu mermisinin patladığını, olayda ölen veya yaralanan olmadığını belirtti.
Filistinli rakip gruplar Hamas ve El Fetih arasında yeni bir ateşkes anlaşması imzalanmasına karşın, Gazze’de yeniden yoğunlaşan çatışmalarda en az 15 kişi öldü. Geçen hafta yaptığı konuşmada ''Filistin'in bir iç savaşın eşiğinde olduğunu'' vurgulayan FÖY Lideri Mahmud Abbas çatışmaları utanç verici olarak niteledi. Ateşkesi canlandırma çabaları ise sürüyor. Hamas ve El Fetih bu son bir ay içinde yedi kez ateşkes anlaşması yaptı. Son ateşkesin kısmen, lise öğrencilerinin sınavlarına katılabilmeleri için ilan edildiği bildirildi. Son kayıplar ile iki grup arasındaki çatışmalarda son bir ayda ölenlerin sayısı altmış’a yükseldi.
Hamas ve El Fetih arasında arabuluculuk yapan, Gazze'deki Mısır Güvenlik Delegasyonu Başkanı Burhan Hammad, çatışan tarafları acilen toplantıya çağırdı. Çatışmaların yoğunlaşması nedeniyle, Gazze'deki El Ezher ve Kudüs üniversiteleri öğretime ara verildi.

Doğrudan AB yardımı başlıyor
Terör örgütü olarak kabul edilen Hamas’ın kazandığı seçimlerden sonra mali yardımı durduran Avrupa Birliği üyeleri, FÖY Hükümeti’ne doğrudan mali yardıma yeniden başlama kararı aldı. O zamandan beri uygulanan ekonomik boykot, Avrupa Komisyonu temsilcisi John Kjaer ve FÖY Maliye Bakanı Selam Feyyad, FÖY Maliye Bakanlığı'na iki yılda beş milyon dolar teknik yardım aktarılmasına yönelik bir anlaşmaya imza atmaları ile sona erdi. Anlaşma ile, bakanlık çalışanlarının etkin şekilde eğitilmelerine yardımcı olunması hedefleniyor. Avrupa Birliği “güvenilir” kabul ettiği FÖY yetkilileri ile yeniden temas kurmayı kabul etti.
Ekonomist Selam Feyyad mart ayında kurulan ulusal birlik hükümetinde maliye bakanlığı görevine getirilmişti. FÖY’de ulusal birlik hükümetinin ortakları arasındaki Hamas ise Avrupa Birliği'nin halen terör örgütleri listesinde.