AGİT Bükreş`te toplandi

OSCE (AGİT- Avrupa Güvenlik ve İşbirliği Teşkilatı) tarafından düzenlenen “Ayrımcılıkla Mücadele ve Karşılıklı Saygı ile Anlayışı Geliştirme Konferansı” 6- 8Haziran tarihleri arasında Romanya`nın başkenti Bükreş`in Parlamento Sarayı`nda gerçekleşti

Toplum
9 Ocak 2008 Çarşamba

OSCE (AGIT – Avrupa Güvenlik ve İşbirliği Teşkilatı) tarafından düzenlenen “Ayırımcılıkla Mücadele ve Karşılıklı Saygı ile Anlayışı Geliştirme” konferansı 6- 8 Haziran 2007 günleri Romanya’nın başkenti Bükreş’in görkemli Parlamento Sarayında düzenlendi.
55 üye ve 11 ortak ülkenin OSCE nezdindeki Büyükelçi seviyesindeki daimi temsilcileri ile temsil edildikleri toplantıya ayrıca ev sahibi Romanya Başkanı Traian Basescu ile Dışişleri Bakanı Adrian Ciroroianu, OSCE dönem başkanı İspanya’nın Dışişleri Bakanı Miguel Angel Moratinoz Cuyaube, İsrail Sosyal Konular ve Hizmetler Bakanı Yitzhak Herzog ile Ürdün Prensi Hassan bin Talal da katıldılar.
Irkçılık ve Yabancı düşmanlığı, Antisemitizm, Müslümanlara karşı Hoşgörü yoksunluğu ve Ayırımcılık, Romanlar ile Sintiler ve Göçmenler konusunda Ayırımcılık ve bazı konularda hoşgörüsüzlük üç gün boyunca ayrıntılı olarak irdelendi. 2003 Viyana’da başlayan ve daha sonra Brüksel, Berlin ve Kordova’da ve bu kez Bükreş’te düzenlenen toplantılarla devam eden konferansta, 500.Yıl Vakfı’nı temsilen Naim Güleryüz de bir sunum yaptı.
Özellikle Ortadoğu ihtilafının yoğunlaştığı dönemlerde, Türkiye’de de bir kısım yazılı ve görsel basında ve kitaplarda antisemit yazıların tırmanışa geçtiğini, ancak bazı Avrupa ülkelerinde hissedilir şekilde artan şiddet olaylarına rastlanmadığını ifade eden Naim Güleryüz, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’ın “Antisemitizmin (Yahudi karşıtlığının) Türkiye’de yeri yoktur, kültürümüze yabancı bir unsurdur” ve “Musevi düşmanlığı utanç verici bir akıl hastalığının tezahürüdür” sözlerini hatırlatarak Ceza Kanununda ve Siyasi Partiler Kanununda yapılan düzenlemeleri özetledi.
Boğaziçi Üniversitesi’nden Prof. Dr. Gün Kut da, ayrı bir oturumda, medya – internet – uydu TV ve okul kitapları yoluyla yayılan ırkçı ve ayırımcı bilgilerin ifade özgürlüğüne saygı göstermek kaydıyla kontrolü konusunda görüşlerini açıkladı.