Moda dünyasinda gerçek bir prenses

Holokost kurtulanı bir annenin kızı, Avusturya Prensi Eduard Egon von Furstenberg`in eski eşi Diane von Furstenberg, ABD`de hazır giyim alanında zirveye çıktı

Kültür
9 Ocak 2008 Çarşamba
Avusturya Prensi Eduard Egon von Furstenberg’in eski eşi Diane von Furstenberg, günümüzde ABD’nin ünlü bir modacısı. Furstenberg ayrıca, meşhur mücevherci Stern için bir koleksiyon hazırlıyor. Diane von Furstenberg, Cenevre’de ekonomi eğitimi gördüğü sırada prensle tanıştı. Hamile kaldığını anladığında prense telgraf çekerek bu hamilelikten kurtulmanın yollarını araştırmasını istedi. Prens yanıt olarak Diane’a evlenme teklifinde bulundu.
Diane von Furstenberg, 31 Aralık 1946’da Brüksel’de doğdu. Adı Diane Halfin’di. Annesi Lily Nahmias 1944 yılında Naziler tarafından yakalandı, savaş sonuna dek bir kamptan diğerine gönderildi. Hayatta kalıp özgürlüğe kavuştuğunda 28 kiloydu. Bir yıl sonra erkek arkadaşı Leon Halfin ile hayatını birleştirip hamile kaldığında, çocuğunu dünyaya getirirken öleceğine inanmıştı.
Diane von Furstenberg; “Annem kamplara gönderildiğinde 19 yaşındaydı. Kamplarda kaldığı 13- 14 ay süresince bir kurban olmayı kesinlikle kabullenmedi. Bu nedenle ben bir Holokost kurbanının değil, Holokost kurtulanının kızıyım” diyor.
Savaş sonrasında Belçika’da yaşam çok sıkıcıydı. Etrafındaki herkes sarışın, Diane’ın ise esmer teni, kıvırcık ve siyah saçları vardı… Çocuk olmaktan nefret ediyor, bir an önce kendi yaşantısını çizmek ve uzaklaşmak istiyordu. Öyle de yaptı. 13 yaşındayken İngiltere’de sıkıcı bir okula gitti ve bir daha Belçika’ya dönmedi.
Prens Egon von Furstenberg ile evliliği uzun sürmedi. İkinci eşi Barry Diller ile evli olmasına rağmen dedikodu sütunları Ryan O’Neal ve Richard Gere ile de geçmişte ilişkisi olduğunu yazdı.
70’li yıllarda Diane von Furstenberg, New York jet sosyetesinin belli başlı kişileri arasında yer edindi. Kadın modasında tasarıma başladı. Peş peşe iki çocuk doğurduktan sonra işine daha sıkı sarıldı. 1976’da artık Newsweek’in kapağında yer alıyor, haftada 25 bin adet kadın elbisesi üretiyordu.
Aslında hazır giyim alanında bir alt yapısı olmadan yola çıkmıştı. İşinin ilk adımını İtalya’da dokuma fabrikatörleri olan iki arkadaşıyla attı. Onlara yaptırdığı örnekleri ABD’ye satmaya başladı ve bu adımın arkası geldi. Aradan beş yıl geçince işler kötüye gitmeye başladı ve kurduğu sistem battı. Oysa Diane; “Üç çocuğum var, oğlum, kızım ve markam” demekteydi. Uzun süre işi bıraktıktan sonra, on yıl kadar önce yeniden hazır giyim sektöründe çalışmaya başladı. Bu kez kontrolü elinde tutmaya, ayaklarını sağlam basmaya karar verdi. Şimdi ürünleri 45 ülkeye ihraç ediliyor, tasarımlarını sattığı 13 dükkanı var ve yenilerini açıyor. 
Diane von Furstenberg’in başladığı yeni bir proje de kıymetli taşları kullandığı mücevher tasarımlarının pazarlanması.
Eski prenses,“Annemin Holokost deneyimi olduğu için, ben her zaman, hiçbir şeyi kanıtlamak zorunda olmadığımı hissettim. Washington’daki Holokost Müzesi yararına çalışıyorum. Bu benim tümüyle Yahudi yönüm. Ayrıca Kipur’da da oruç tutuyorum” demekte.