Haftanin İzi

Hazırlayan: Karel VALANSİAvrupa / RusyaPutin`den ABD`ye tepkiRusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, Alman Der Spiegel dergisinin 4 Haziran sayısında yer alan açıklamasında, ABD`nin Doğu Avrupa`ya füze kalkanı yerleştirme planlarını eleştirdi ve ABD yönetiminin bu planlarının kendilerini tepki vermeye zorladığını söyledi.

Toplum
9 Ocak 2008 Çarşamba
Putin, ''Burada mevcut olmayan bir şeye karşı koruma duvarı oluşturulmaya çalışılıyor. Amerikan hükümetinin planları Moskova'yı tepki göstermeye zorluyor'' dedi. ABD'nin bu tutumu nedeniyle nükleer silah alanında bir krizin çıkma ihtimalinin büyüdüğünü savunan Putin, ''Dünyanın stratejik dengesi bozuluyor'' diye konuştu.
İtalyan Corriera Della Sera gazetesinde yayınlanan röportajında ise Putin, “soğuk savaş döneminde olduğu gibi füzelerin yönünü Avrupa’daki ABD tesislerine çevirebileceklerini” kaydetti. Rus lider “Eğer Avrupa topraklarında ABD’nin nükleer gücü artarsa, kendimize yeni hedefler belirlememiz gerekir” dedi. 6 Haziran’da Almanya’da başlayan G- 8 zirvesinde ABD Başkanı George Bush ile görüşecek olan Putin, geçen hafta yaptığı açıklamalarda da Washington’u yeni bir silahlanma yarışı başlatmakla suçlamıştı.

Afrika
Somali: Başbakanlığa saldırı
Başkent Mogadişu’daki başbakanlık konutunu hedef alan intihar saldırısında yedi kişi hayatını kaybetti. Konutta bulunan Başbakan Ali Muhamed Gedi saldırıdan yara almadan kurtuldu.
Liberya: Eski lider yargılanıyor
Liberya'nın eski Lideri Charles Taylor, Lahey'de yargıç karşısına çıktı. Uluslararası bir mahkemede yargılanan ilk Afrikalı Cumhurbaşkanı olan Taylor, 1990'lı yıllarda elmas karşılığı, Sierra Leone'deki isyancı grupları eğitmek ve silahlandırmakla suçlanıyor. Taylor'a yöneltilen suçlamalar arasında terör, cinayet, tecavüz de var.
Sudan: ABD’den yeni yaptırım paketi
ABD Başkanı George W. Bush, Darfur'da soykırım yapmakla suçladığı Sudan'a, hükümete ait petrol şirketlerini hedef alacak, yeni ekonomik yaptırımlar açıkladı. Darfur'daki şiddete karıştığı bilinen şirket ve şahıslar kara listeye alınacak ve ABD ile ticaret veya bankacılık ilişkilerine girmeleri yasaklanacak.
Libya: Blair Afrika’da
İngiltere Başbakanı Tony Blair, Afrika'da üç ülkeyi kapsayan resmi turuna Libya'dan başladı. Blair'in Libya ziyareti sırasında Kaddafi ile görüşmesi bekleniyor. İki lider en son 2004 yılında Libya yönetiminin nükleer çalışmalarını sonlandırmasının ardından bir araya gelmişlerdi. Blair'in şimdiki ziyareti ise, ekonomi, güvenlik ve terörle mücadele konularına odaklanıyor. Ziyaretin hemen öncesinde Libya BP ile 900 milyon Dolarlık bir antlaşma imzaladığı açıklandı.

Amerika
ABD: Beyaz Saray'da önemli bir istifa
ABD Başkanı George Bush'un en yakın danışmanlarından olan ve Bush'un Teksas Valiliği kampanyasından bu yana yaklaşık 14 yıldır birlikte çalıştığı Dan Barlett'in istifa ettiği açıklandı. 36 yaşındaki Barlett, eşine ve çocuklarına daha fazla zaman ayırmak istediği için istifa ettiğini açıkladı. Bush, özleyeceğini vurguladığı Barlett'in muhakeme yeteneğine ve dostluğuna büyük değer verdiğini belirtti.
ABD: Küresel ısınmayla mücadele
Başkan George Bush küresel ısınmaya yol açan gazlarla mücadele için bu gazların başlıca üreticisi olan 15 ülkenin toplanarak 2008 sonuna dek uzun vadeli hedefler üzerinde uzlaşması çağrısı yaptı. Bush Yönetimi’nin bu açıklaması şaşkınlık yarattı. ABD bugüne dek bu tür görüşmelere karşı çıkmış, 2012'ye dek hedefler belirleyen Kyoto anlaşmasını da imzalamayı reddetmişti.

Asya
Afganistan: Taliban’dan tehdit
Taliban askeri konseyi adına açıklama yapan Zabihullah Mücahid, ABD ve NATO ülkelerine ait birliklere karşı kapsamlı bir saldırıya başlayacağını, sivillerin, zarar görmemeleri için bu bölgelerden uzak durmaları gerektiği uyarısı yaptı.
Çin: Hastalıklı muz paniği
Hainan eyaletinde muzların öldürücü bir solunum hastalığı olan SARS'a yol açtığı dedikodusu üreticileri büyük zarara uğrattı. Cep telefonu mesajlarıyla hızla yayılan bu söylentinin ardından muz fiyatları hızla düştü. Muz üreticilerinin günde 2,6 milyon Dolar kaybettiklerini tahmin ediliyor. Çin Tarım Bakanlığı iddiayı yalanladı.

Avrupa
Almanya: G- 8 protestosu
Almanya'nın kuzeyindeki Heiligendamm kentinde 6- 8 Haziran tarihleri arasında yapılacak G- 8 zirvesini protesto etmek için Baltık liman kenti Rostock'ta düzenlenen gösteriler sırasında meydana gelen olaylarda 30'u ağır 433 polisin yaralandığı, 128 kişinin de gözaltına alındığını bildirildi. Alman özel televizyon kanalı N24, toplam yaralı sayısının bin olduğunu açıkladı. Almanya, İngiltere, Fransa, İtalya, Rusya, Kanada, ABD ve Japonya'nın katıldığı zirve, ''G- 8'in dünyası savaş dünyası'' ifadesiyle protesto ediliyor.
Bulgaristan: Yeni bir istifa
İktidardaki üçlü koalisyon hükümeti bir fire daha verdi. Adalet Bakanı Georgi Petkanov’un ardından Enerji Bakanı Rumen Ovçarov da istifa etti.

Ortadoğu
Lübnan: Çatışmalar devam ediyor
Lübnan güvenlik güçleriyle Fethülislam örgütü arasında süren çatışmada iki Lübnan askeri daha öldü. Askeri bir sözcü, çatışmaların yoğunluğunun azaldığını ancak militanlar teslim oluncaya kadar ateşkesin söz konusu olmadığını söyledi. Fethülislam ile Lübnan ordusu arasında 20 mayısta başlayan çatışmalarda, 44'ü asker olmak üzere 97 kişinin öldüğü belirtiliyor.
Irak: Talabani Minnesota’da
Uzun süredir aşırı kiloya bağlı sorunlardan şikayetçi olan 73 yaşındaki Irak Devlet Başkanı Celal Talabani, ABD’deki Mayo Clinic’te kontrollü bir şekilde kilo vermeyi hedefliyor. Geçen hafta ABD’ye giden Irak Devlet Başkanı’nın Mayo Clinic’te üç hafta kadar kalması bekleniyor.