Gündem; Filistin fonlari

Olmert ile Abbas bu hafta bir araya geliyor. Filistin tarafı, dondurulun para aktarımının yeniden başlamasını isterken, İsrail bu paranın terörde kullanılmayacağının kanıtını istiyor

Toplum
9 Ocak 2008 Çarşamba
İsrail Başbakanı Ehud Olmert, bu hafta içinde, Filistin Özerk Yönetimi (FÖY) Lideri Mahmud Abbas ile bir araya gelecek. Görüşmenin gündem maddesini İsrail Hükümeti’nin FÖY adına topladığı ancak uzun süredir kendilerine aktarmadığı mali fonların yeniden serbest bırakılması oluşturacak.
İsrail Hükümeti, Filistinliler adına topladığı vergileri, insani amaçlarda kullanılması için FÖY’e aktarıyordu. Ancak 2006 yılının Mart ayında, Hamas Hükümeti’nin göreve gelmesinin ardından, bu paranın teröre aktarılacağına inanan İsrail, fon aktarımını dondurmuştu.
Son dönemlerde özellikle uluslararası kamuoyundan, fonları serbest bırakması konusunda baskı gören İsrail, Filistin Özerk Yönetimi’nden, paranın tam olarak nasıl kullanacağını belirtmelerini istiyor. İsrailli bir yetkili, daha önce verilen yüz milyon doların dağıtımının ve kullanımının kendilerini tatmin etmediğini, bu nedenle 'dağıtım mekanizmasının düzeltilmesini’ beklediklerini dile getirdi.
Pazar günü Kabine toplantısında Abbas ile görüşmesine değinen Olmert, Gazze’deki olayların kesinlikle pazarlık konusu olmayacağını belirtti. Olmert, “Kassam füzelerinin azalmış olması, Gazze’deki operasyonlarımızı azaltacağımız anlamına gelmiyor. Terör, pazarlık konusu olamaz” dedi.