Haftanin İzi

Hazırlayan: Karel VALANSİAvrupa / AlmanyaG- 8 Zirvesi`nde terör tartışıldıG- 8 ülkelerinin adalet ve içişleri bakanları Almanya`nın Münih kentinde bir araya geldiler. Almanya, Fransa, İtalya, Japonya, Kanada, İngiltere, ABD ve Rusya`nın adalet ve içişleri bakanlarının katıldığı toplantıda ağırlıklı olarak uluslararas&#

Toplum
9 Ocak 2008 Çarşamba
Almanya İçişleri Bakanı Wolfgang Schaeuble’nin ev sahipliğinde gerçekleşen toplantıda terörizme karşı mücadele tartışıldı. Schaeublei toplantıdan sonra yaptığı açıklamada, “Uluslararası terörizme karşı, ancak dünya çapında işbirliğiyle başarılı şekilde mücadele edebiliriz. Ortak çabalarımızı artırmayı ve diğer bazı alanlara da yaymayı kararlaştırdık” dedi. Schaeuble, uluslararası terörizme karşı dünya çapında işbirliği yapılarak başarılı şekilde mücadele edilebileceğini de sözlerine ekledi.
İnternetin teröristler tarafından kullanılmasına karşı olduklarını ve mücadele konusunda Münih’te somut adımlar attıklarını ifade eden Schaeuble, Afganistan’da uyuşturucu ticaretine ve çocuk pornografisine karşı mücadele konularını da yoğun şekilde ele aldıklarını kaydetti. Schaeuble, göç ve uyum konularında da tecrübe paylaşımlarını daha da derinleştirmek istediklerini sözlerine ekledi.
Almanya Adalet Bakanı Brigitte Zypries ise korsan üretim ve ürünlere karşı kararlı bir şekilde mücadele edilmesi gerektiğini belirterek, sivil hakların korunması için ne gibi önlemler alınabileceği konusu üzerinde önemle durduklarını açıkladı.

Afrika
Sudan: Darfur’a yardım için bir ay kaldı
Darfur’daki çatışmalardan kaçan yaklaşık 4,5 milyon mülteci, Darfur ve Sudan sınır bölgeleri ile Çad ve Orta Afrika Cumhuriyeti'ndeki kamplarda zor koşullarda yaşıyor. Yardım kuruluşları, birkaç hafta içinde başlayacak yağışlardan önce mültecilere su, gıda, sağlık hizmetleri ve barınma olanakları sağlamak için acil mali destek çağrısında bulundu. Yardım çalışanları yağmur sezonu başladığında başta sıtma ve ishal olmak üzere bir çok hastalığın daha hızlı yayılacağını belirtiyor.
Kongo: BM askerlerine kaçakçılık suçlaması
Mongbwalu bölgesi, dünyanın altın yönünden en zengin topraklarından biri. Birbirine rakip milis güçler bu nedenle devamlı çatışma halinde. BBC'nin haberine göre, iç savaşı durdurmak için 2005 yılında Pakistan'dan gelen Birleşmiş Milletler'e bağlı barış gücü askerleri, silahsızlandırmaları gereken milis gruplar ile pazarlık yaparak, silah karşılığı altın aldılar. Konu ile ilgili iddialar iki yıldır sürerken BM henüz bir açıklama yapmadı.

Amerika
ABD: Adalet bakanına güven oylaması
Senato, sekiz federal savcının görevlerinden alınma kararını siyasi gerekçelerle almış olmakla suçlanan Adalet Bakanı Alberto Gonzales hakkında güven oylaması yapmaya karar verdi. Doğrudan Başkan tarafından atanmış olan bir adalet bakanı için Kongre'de güven oylaması talep edilmesi sıra dışı bir durum.
Honduras: Zorunlu hükümet propogandası
Devlet Başkanı Manuel Zelaya, ülkedeki medya sahiplerini zengin olmak için ülkenin siyasi ve toplumsal sorunlarını istismar etmekle suçlayarak tüm televizyon ve radyo istasyonlarına günde iki saat hükümetin propagandasını yapmaları talimatı verdi. Kasım 2005’te seçimleri kazanan Zelaya, geçen ay Kongre'den, Honduras'taki asayiş suçlarına ilişkin haberlerin yayınının yasaklanmasını öngören bir tasarı geçirme girişiminde bulunmuş, ancak başarılı olamamıştı. Son karara göre ise, 28 Mayıs'tan itibaren bütün televizyon ve radyolar kendisi ve hükümette görevli bakanlarla mülakat yapmak zorunda.

Asya
Kuzey Kore: Kısa menzilli füze denemesi
Japon haber ajansı Kyodo, Kuzey Kore'nin Japon Denizi üzerinde çok sayıda kısa menzilli füze fırlattığını duyurdu. Bu açıklama Japonya hükümetince doğrulanmadı. Güney Kore Genelkurmay Başkanlığı ise olayı doğrulayarak, füzelerin "Kuzey Kore'nin her yıl yaptığı olağan bir tatbikat" kapsamında fırlatılmış olabileceğini bildirdi.
Pakistan: 40 İslamcı öğrenciye gözaltı
Başkent İslamabad'daki Lal Camii'nde cuma gününden bu yana dört polis memurunu rehin tutan eylemcilere destek vermek isteyen kırk İslamcı öğrenci polis tarafından gözaltına alındı. Rehin alınan dört polisten ikisi cumartesi günü serbest bırakılmıştı. Eylemci din adamları ve öğrenciler, polisleri serbest bırakmak için birkaç aydır tutuklu bulunan bir grup İslamcı öğrencinin salıverilmesini şart koşuyor. Mahkemenin 11 öğrenciden üçünü serbest bırakmasından sonra eylemciler kalan iki polis memurunu salıverdiler.
Japonya: Bakan intihar etti
Adı iki ayrı yolsuzluk skandalına karışan, Tarım Bakanı Toshikatsu Matsuoka, intihar etti. Suçlamaları reddeden Matsuoka’nın hakkındaki yolsuzluk iddialarıyla ilgili olarak Meclis Komisyonu’na ifade vermeye davet edilmişti.

Avrupa
Fransa: Chirac’a yolsuzluk iddiası
Ortaya atılan bir iddiaya göre, Fransa eski Cumhurbaşkanı Jacques Chirac’ın Japonya'da gizli bir banka hesabında 60 milyon Dolara yakın parası bulunuyor. İddialara göre Japonya'nın Tokyo Sowa Bankası'nda Chirac'ın adına 1990'larda açılmış bir hesap var. Eski cumhurbaşkanı bu konunun yanı sıra 1977 ve 1995 yılları arasında Paris belediye başkanlığı yaparken kamu fonlarını kötüye kullandığı iddialarıyla da suçlanıyor. Jacques Chirac'ın sahip olduğu dokunulmazlık hakları 17 Haziran itibariyle kalktıktan sonra hakkındaki iddia ve soruşturmaların artması olası görülüyor. Chirac, kendisine yöneltilen suçlamaları karalama kampanyası olarak niteliyor.
Ukrayna: Siyasi kriz derinleşiyor
Cumhurbaşkanı Viktor Yuşçenko, siyasi güçlerin güvenlik birimlerinin Ukrayna'nın ulusal güvenliğini tehdit edecek şekilde kullanmasını engellemek için İçişleri Bakanlığı denetimindeki bu birimleri kendi şahsi komutası altına girmesini öngören bir karar aldı. İçişleri Bakanı Vasil Tuşko ise 40 bin mensubu olduğu tahmin edilen ve asayişi sağlamaktan sorumlu polis ve çevik kuvvet birimlerinin kendisine bağlı olduğunu savunuyor. Cumhurbaşkanı Yuşçenko son olarak ülkenin başsavcısını görevden aldı.
Rusya: Kömür madeninde patlama
Sibirya’nın Kemerovo bölgesinde bulunan bir kömür madeninde metan gazı patlaması meydana geldi. İlk belirlemelere göre 28 madenci öldü. Şimdiye dek kurtarılan 180 madencinin beşinin ağır yaralı olduğu açıklandı. Alt galerilerde mahsur kalan işçilerin kurtarılmasına çalışılıyor.
Sırbistan: Cinciç soruşturması sonuçlandı
Slobodan Miloşeviç'in devrilmesi sürecinde etkili rol oynayan Başbakan Zoran Cinciç, dört yıl önce başbakanlık önünde uğradığı silahlı saldırı sonucu ölmüştü. Aralarında mafya ve özel polis timi mensuplarının da bulunduğu suikastın on iki sanığı suçlu bulundu. Suikasta karışan diğer beş kişi hala yakalanamadı.

Ortadoğu
Irak: Küfe’de cuma hütbesi
ABD'nin İran'da saklandığını iddia ettiği Iraklı radikal Şii din adamı Mukteda es- Sadr, kalabalık bir koruma ordusu eşliğinde Necef'ten Küfe'ye gelerek cuma hutbesi verdi. Şii din adamı, kendisine bağlı Mehdi Ordusu'yla 2004'te Amerikan ordusuyla iki kez savaştı. Sünnilere yönelik bazı saldırılardan sorumlu tutulan Mukteda es- Sadr, konuşmasında Sünnileri de Amerikan işgaline karşı verdiği mücadelede kendilerine katılmaya çağırdı. Mehdi Ordusu, Amerikan askerlerinin Bağdat'taki ana hedeflerinden biri.
Lübnan: Çatışma yeniden alevlendi
Lübnan ordusu ile Nahr el- Berid mülteci kampında üslenen El Kaide ile bağlantılı Feth- ül İslam adlı grup arasında yeniden çatışma başladı. Lübnan Savunma Bakanı Elias Murr sert bir uyarı yayınlayarak “militanlar teslim olmazsa kendilerini bekleyen tek seçeneğin ölüm” olduğunu açıkladı. Militanlar şu ana kadar silah bırakmayı ya da teslim olmayı kabul etmediler.