Susam Sokaği FÖY ve İsrail`de tekrar yayinda

Belçika Başbakanı Guy Verhofstadt, İkinci Dünya Savaşı sırasında Yahudileri Nazi toplama kamplarına yollamak üzere sınır dışı eden dönemin Belçika Hükümeti adına özür diledi

Toplum
9 Ocak 2008 Çarşamba
1980’lerde İsrail’de de gösterilen, tüm çocukların favorisi olan “Susam Sokağı” tekrar yayına giriyor.
Orijinalinin yayından kalkmasından yıllar sonra, Susam Sokağı’nın yeni bölümleri İsrail ve Filistin Özerk Yönetimi (FÖY) sınırlarında tekrar yayına giriyor. Programda barışın, çeşitliliğin ve dişleri fırçalamanın önemi vurgulanacak.
Yönetmenler, sahneleri Ortadoğu için değiştirerek hikayeleri bu seyirciye göre uyarladı. İsrail versiyonu olan “Rehov Sumsum” ilk defa Arap kökenli bir kuklayı içeriyor. Buna karşın, Filistin versiyonu “Shara’s Simsim” erkek çocuklara örnek teşkil edecek pozitif karakterler içeriyor.
Merkezi New York’ta bulunan ve kar amacı gütmeyen bu projede tüm dünya çapında sevilen Susam Sokağı karakterleri kullanıldı. Çalışmanın yaratıcısı Gary Knell “Bu proje gerçekten saygı ve tolerans ile ilgili” dedi.
Pazar günü, Eğitim Bakanı Yuli Tamir  Kudüs’teki bir yuva açılışında “program, uyuşmazlık ile baş etmek için yeni bir yol açıyor. Çocuklara sadece farklılıklar olmasına rağmen, birlikte nasıl yaşanacağını ve çalışılacağını öğretiyor.” dedi. Törenin ardından hafta boyunca bölgedeki bir çok siyasi ile, Susam sokağı prodüksiyonuna fon yaratabilmek için görüşmeler yapıldı. Görüşülenler arasında Başbakan Ehud Olmert’in eşi Aliza Olmert de bulunuyor. İsrail’de 1980’lerde ilk kez yayınlanan Susam Sokağı çok sevilmiş fakat fon yetersizliği nedeni ile yeni bölümler için on yıl beklemek zorunda kalınmıştı.