Cenevre`de Sinagog`da yangin Elektrik kaçaği mi, antisemit

Belçika Başbakanı Guy Verhofstadt, İkinci Dünya Savaşı sırasında Yahudileri Nazi toplama kamplarına yollamak üzere sınır dışı eden dönemin Belçika Hükümeti adına özür diledi

Toplum
9 Ocak 2008 Çarşamba
İsviçre’nin Cenevre kentinde bulunan altı sinagogdan en büyüğü olan Hekhal Haness Sinagogu’nda sebebi tam olarak anlaşılamayan bir yangın çıktı. Yangında cemaat üyelerinin odalarının da bulunduğu binanın ön bölümünde ciddi maddi hasar meydana geldi. Kimsenin yaralanmadığı yangında sinagog bölümünde zarar ise asgari düzeyde. Tüm dini objeler itfaiye görevlileri ve kurtarma ekipleri tarafından sinagogdan çıkarıldı.
Polis ilk açıklamasında yangının kundaklama olduğunu dile getirdi. Binanın en çok zarar gören bölgesinde yapılan inceleme sonrasında ise yangına elektrik kaçağının sebep olabileceği açıklandı.
Merkezi Cenevre’de bulunan Antisemitizm ile Mücadele Merkezi (Coordination against Anti- Semitism and Defamation, CICAD) Genel Sekreteri Johanne Gurfinkiel, Haaretz’e yaptığı açıklamada Cenevre Yahudi Cemaati’nin son derece endişeli olduğunu dile getirdi.
Cenevre’de bulunan altı sinagog Kuzey Afrika’dan göç eden Sefaradlara hizmet ediyor. En büyüğü olan Hekhal Haness Sinagogu 1972 yılında Nissim Gaon ve Leon Tamam tarafından restore edilmişti.