Avrupa Yahudi Komitesi için zorlu başkanlik seçimi

Avrupa Yahudi Kongresi`nde (European Jewish Congress, EJC) gözler önümüzdeki aylarda yapılacak olan başkanlık seçimine çevrildi. Önümüzdeki dönemde EJC`nin gündemindeki en önemli iki konu ise bağımsız kaynaklar yaratmak ve İsrail ile Avrupa Yahudileri arasındaki bağları güçlendirmek olacak

Toplum
9 Ocak 2008 Çarşamba
Amerika’nın aksine Avrupa’daki üç milyon Yahudi’yi temsil eden organizasyon sayısı oldukça sınırlı. Avrupa Yahudi Kongresi (European Jewish Congress, EJC), politikacılarla temas kuran, İsrail ve antisemitizm konularında lobi faaliyetleri yapan Avrupa’daki en önemli kuruluş.
Avrupa Yahudi Cemaatleri haziran ayında yapılacak olan EJC başkanlık seçimlerine kilitlendi. Yahudi organizasyonlarında rol oynayacağı kesin olan mevcut Başkan Pierre Besnainou’nun organizasyondaki yeni rolü merak konusu.
2005 yılından beri EJC başkanlığını sürdüren Besnainou’nun haziran ayında tekrar seçilmek üzere Moşe Kantor’a karşı yarışması bekleniyor. Rus asıllı Moşe Kantor, halen Cenevre’de yaşıyor ve Rus Yahudi Kongresi’ni (Russian Jewish Congress, RJC) yönetiyor. 50’li yaşlarındaki Kantor’un da bu pozisyon için önemli bir isim olduğu, çekişmenin zorlu geçeceği söyleniyor. Kantor, yaptığı bir röportajda EJC ile ilgili vizyonlarını paylaşarak, "Yahudilere ve Yahudi olmayanlara çekici gelecek Avrupa projeleri üretmeliyiz” dedi. 
Öte yandan Besnainou,  İsrail ile Avrupa ilişkilerini ilerletmeye yönelik projeleri ile kuvvetli bir etki yarattı. İsrailli önemli politikacılar ile toplantılar gerçekleştiren Besnainou’nun, Avrupalı Yahudiler ile İsrail arasındaki bağları kuvvetlendirme çabaları dikkat çekiyor.
EJC, Dünya Yahudi Kongresi (World Jewish Congress, WJC) ve  bölgesel komitelerin oluşturduğu bir yapıya bağlı olarak çalışmalarını yürütüyor.
WJC’nin yönettiği yapının merkezi New York’ta bulunuyor. WJC, ana merkez olarak kaynakların sağlanmasından ve ihtiyaçlar doğrultusunda bölgelere dağıtılmasından sorumlu. Finansal kontroller de temelde WJC tarafından gerçekleştiriliyor.  Bu iş bölümüne rağmen bölgesel komitelerin de ayrı mali kaynakları ve bütçeleri bulunabiliyor. 
Önümüzdeki yıllarda EJC için en önemli konunun finansal kaynakların artırılması olması bekleniyor. 43 ülkenin üyeliği ile oluşan EJC, üye ülkelere finansal destekte bulunan güçlü bir bölgesel kuruluş. Şu anda EJC daha çok WJC’den aldığı kaynaklara dayanıyor. Başkan adayı Moşe Kantor, EJC’ye en yüksek bağışları yapanlar arasında. 
EJC’nin kaynaklarını artırma çabası bir anlamda özerk olma çabası.  EJC için bağımsız kaynak ihtiyacı, WJC’nin bölgelerin bütçesini yüzde 15 kesmesi ile daha da önem kazandı. WJC, 2007 yılının ilk çeyreğinde geçmiş yıllara oranla gelirlerde yüzde 33 düşüş yaşandığını açıklamış ve EJC gibi diğer bölge birliklerinin bütçelerini düşürmüştü.
WJC yönetimi ise 10 Haziranda yapılacak seçimler ile yeniden belirlenecek. Yahudi dünyası için çok önemli iki kuruluşun birden seçime gidiyor olması ile Haziran ayı 2007 yılına damgasını vuracak gibi gözüküyor. WJC yönetici kadroya seçimlerine Amerika dışındaki komitelerden de aday olunabiliniyor. Şu anda EJC başkanlığını yürüten Besnainou hem tekrar EJC başkanlığı hem de WJC yöneticiliği için seçime hazırlanıyor. WJC yöneticileri ile yakın ilişkileri bulunan Besnainou,  EJC başkanlığını kazanabilir ise WJC seçimlerindeki şansının artabileceği düşünülüyor.