İsrail 13 Haziran 2007 tarihine kilitlendi

İsrail`de İşçi Partisi üyeleri yeni genel başkanlarını seçmek üzere sandığa gittiler. Eski Başkan Amir Peretz yeterli oyu alamazken, rakipleri Ehud Barak ve Ami Ayalon 13 Haziran`daki ikinci turda kozlarını paylaşacaklar. İsrail Başbakanı Ehud Olmert`in partisi Kadima ise 13 Haziran`da gerçekleşecek olan devlet başkanlığı seçimleri iç

Toplum
9 Ocak 2008 Çarşamba

İşçi Partisi'nde lider değişimi
Seçim öncesi yapılan anketler İşçi Partisi’nde kesin bir lider değişimi yaşayanacağının sinyallerini veriyordu. 2005 yılındaki parti liderliği seçimlerinde rakibi olan Şimon Peres'i geçerek İşçi Partisi Başkanlığı koltuğuna oturan ve Savunma Bakanlığı görevini alan Amir Peretz, Lübnan savaşını yönetiş biçimi konusunda ülkede ve partisi içinde ağır eleştirilere hedef oldu.
Savunma Bakanı ve İşçi Partisi Başkanı Amir Peretz, tüm kamuoyu yoklamalarında da ciddi farkla eski Başbakan Ehud Barak ile genel güvenlik servisi Şin Bet'in eski Başkanı Ami Ayalon’un gerisinde kaldı.
Yüz binden fazla üyenin oy kullandığı seçimde kesin olmayan sonuçlara göre, Ehud Barak oyların yüzde 34.2’ini alırken, Ayalon yüzde 31.7, Peretz ise yüzde 21.8, Ophir Pines- Paz ise yüzde 7.9’da kaldı.
Hiçbir aday ilk turda seçilmek için gerekli olan yüzde 40 oy oranına ulaşamadı. Bu durumda Ayalon ve Barak 13 Haziran'da yapılacak olan ikinci tur seçimlerinde karşı karşıya gelecek.
Gerek Ayalon gerekse Barak, İşçi Partisi'nin koalisyon ortağı olan Kadima Lideri ve Başbakan Ehud Olmert'e sert eleştiriler yöneltiyorlar. Ayalon ve Barak, Olmert’in başbakan olarak kalması durumunda, koalisyonun geleceği konusunda tereddütleri olduğunu açıkça belirtiyorlar. İşçi Partisinin hükümette kalıp kalmamasına partinin merkez komitesi karar verecek.

Devlet Başkanlığı yarışı
Pazartesi günü yapılan toplantıda Kadima Partisi’nin toplantısında, 13 Haziran’da yapılacak olan devlet başkanlığı seçimlerinde Kadima’dan Başbakan Yardımcısı Şimon Peres’in (83) adaylığı milletvekilleri tarafından onaylandı.
Toplantıda İsrail Başbakanı Ehud Olmert, tüm Kadima üyelerini Peres'i desteklemeye çağırdı. Olmert devlet başkanlığı koltuğuna Peres’i yakıştırdığını şu sözlerle ifade etti: “Devlet başkanlığına aday göstermemiz gerekiyorsa, Şimon Peres tam aranan kişidir. Peres 29 yaşında Savunma Bakanlığı genel müdürü olarak görev yaptı ve David Ben Gurion’un sağ koluydu. Bu görevi almasaydı, İsrail Devleti’nin güvenlik durumu çok farklı olurdu.”
Olmert sözlerine, “Politik alanda ve devlet dairelerinde her çeşit görevi üstlendi. Dünyada en çok takdir edilen İsrail temsilcisi oldu. Hiç kimse Şimon Peres kadar bilimsel düşünceye, İsrail Devleti’nin görüşüne ve barış umuduna sahip olamaz. Bu seçimde Peres’in doğal olarak seçileceğinden hiç şüphem yok. Ayrıca seçildiği takdirde hak ettiği değeri göreceğine eminim” şeklinde devam etti.
Peres, eşinin rahatsızlığından dolayı Kadima’nın toplantısında bulunamadı. Görüşmenin ardından Peres’in adaylığı oy birliğiyle kabul edildi.
Kadima’lı Milletvekili Yoel Hasson’un da yardımıyla Peres, pazartesi sabahı adaylığını onaylayan imzaları toplamaya başladı. Devlet başkanlığına aday olabilmek için her adayın en az on milletvekilinin onayına ihtiyacı var. 
Hasson, pazartesi günü basına verdiği demeçte, “Peres’in devlet başkanlığını hak ettiğine dair hiç şüphe yok. Peres halktan büyük destek alacak ve inanıyorum ki bu durum Knesset üyelerini de olumlu yönde etkileyecek. Peres’i destekleyerek, seçilmesi için gerekli oyları toplamasına yardımcı olacağım” açıklamasını yaptı.
Hasson sözlerine, “Devlet başkanlığı seçimleri Kadima için çok önemli, bu nedenle şu aşamada grubun desteği önemli. Koalisyona diğer partilerden de katılımın olmasını umuyorum” dedi.
İsrail parlamentosu 13 Haziran'da görev süresinin sonuna gelen Moşe Katsav'ın yerine geçecek ismi belirleyecek. Tecavüz ve cinsel taciz suçlamaları ile karşı karşıya olan, ancak bunları reddeden Katsav görevden uzaklaştırılmış durumda. Görevi bittiğinde dokunulmazlığı da sona erecek olan Moşe Katsav hakkında dava açılması bekleniyor. Yaklaşık 60 yıldır İsrail siyasetinin içinde olan Şimon Peres, 2000 yılında İşçi Partisi'nin adayı olarak devlet başkanlığı seçimine girmiş, ancak Katsav karşısında mağlup olmuştu.
Şimon Peres, tüm Kadima’lı milletvekillerinin desteğini alamadı. Milletvekili Ze’ev Eklin Likud’un adayı Reuven Rivlin’i, Marina Solodkin ise İşçi Partisi’nden Colette Avital’i desteklediğini açıkladı.