1933`te Türkiye`ye Gelen Bilim İnsanlari SergisiHaymatloz / Özg&

Verein Aktives Museum tarafından hazırlanan, 1933`te Almanya ve Avusturya`dan Türkiye`ye gelen bilim insanlarını ve uzmanları konu alan sergi; Türk Alman İşadamları Kültür Vakfı, Goethe Institut İstanbul ve Orient Institut İstanbul sponsorluğunda Milli Reasürans Sanat Galerisi`nde 5- 30 Haziran tarihlerinde sergileniyor. Ayrıca sergi ile ilgili bir kitap hazırlandı

Kültür
9 Ocak 2008 Çarşamba
Almanya’da 1933 yılında Nazilerin iktidar olmasıyla çalışma olanaklarını kaybeden ve ülkelerini terk ederek bir kısmı Türkiye’ye taşınmak zorunda kalan Alman bilim insanları ve uzmanları ülkemizde genç Cumhuriyet’in kamusal alanda yeniden organize olmasında, başta üniversiteler olmak üzere eğitim sisteminin kuruluşunda önemli katkılarda bulundular.
“Haymatloz/Özgürlüğe giden yol” sergisi, Faşizme karşı veya Yahudi olmalarından dolayı üniversitelerden uzaklaştırılan, Türkiye’de Atatürk’ün yüksek eğitimde reform programına hizmet veren bilim adamlarını konu ediniyor.
Verein Aktives Museum tarafından hazırlanan ve 2000 yılında Berlin Sanat Akademisi’nde açılışı yapılan  “Haymatloz/Özgürlüğe giden yol” sergisi Almanya’nın birçok kentinde binlerce insan tarafından izlendi.
Teşvikiye Milli Reasürans Sanat Galerisi’nin organizasyonunu ve ev sahipliğini yaptığı serginin adını taşıyan ve Almanca orijinalinden Türkçeye tercüme edilen kitap tarihin önemli bir dönemine ışık tutuyor.