Hayatini bağimlilarin tedavisine adayan bir zengin

Dünyanın en zengin Yahudisi Sheldon Adelson`un eşi Dr. Miriam Adelson, uyuşturucu bağımlılarının tedavisinde gösterdiği çabalardan dolayı Tel Aviv Üniversitesi tarafından onurlandırıldı

Kültür
9 Ocak 2008 Çarşamba
Eroin, kokain ve her türlü uyuşturucu bağımlılığına zayıf iradenin bir sonucu olarak değil, tıbbi bir rahatsızlık olarak yaklaşmak gerektiğini ileri süren Dr. Miriam Adelson, Tel-Aviv ve New York’taki bazı kliniklerde methadone tedavisinin uygulanmasını sağlayan bir araştırmacı.
İsrail doğumlu olan Dr. Miriam Adelson, dünyanın en zengin kişileri sıralamasında on dördüncü, ABD’nin en zenginleri arasında üçüncü ve dünyanın en zengin Yahudisi olan Las Vegaslı 73 yaşındaki Sheldon Adelson’un eşi.
Sheldon Adelson’un, Las Vegas ve dünyanın başka ülkelerinde açtığı hotel, casino ve kongre merkezleri sayesinde serveti 16 milyar dolar olarak değerlendiriliyor. 13 yıldır Sheldon Adelson ile evli olan Dr. Miriam Adelson, Tel Aviv Sourasky Medical Center’da kurduğu ve uyuşturucu bağımlılarına methandone tedavisinin uygulandığı kliniği sık sık ziyaret ediyor. Adelson ailesi ABD’de de bu türden iki klinik açtı.
Hafta başında Dr. Miriam Adelson ile Rockefeller Üniversitesi’nden çalışma arkadaşı Prof. Mary Jeanne Kreek, Tel Aviv Üniversitesi tarafından yaptıkları hizmetlerden ötürü onurlandırıldılar.
Türkiye’den gelen morfinin yerine Nazi Almanyası döneminde Bayer’in geliştirdiği sentetik bir narkotik ve endorphinden oluşan methadonun, uyuşturucu bağımlılarının tedavisinde yararlı olabileceğini keşfeden Prof. Mary Jeanne Kreek’ti.
Tel Aviv Üniversitesi’nin gerçekleştirdiği onurlandırma töreni öncesinde bir basın toplantısı düzenleyen Dr. Miriam Adelson ile Prof. Mary Jeanne Kreek, ABD ve İsrail’de giderek yaygınlaşan narkotik bağımlılığının farklı etnik, dini ve sosyo ekonomik gruplarda görüldüğünü söylediler.
Prof. Mary Jeanne Kreek, Rockefeller Üniversitesi laboratuarında bağımlılık konusunda araştırma yapan 50 kişilik bir ekibin başkanlığını yapıyor.
Dahiliyeci bir doktor olan Miriam Adelson, 1986’da Tel Aviv Sourasky Medical Center’ın o dönemdeki başkanı Prof. Dan Michaeli tarafından Prof. Kreek’in laboratuarında çalışmak üzere görevlendirildi. Dr. Adelson’un hedefi İsrail’e geri dönüp orada bir methadone kliniği açmaktı. 21 yıldır Prof. Kreek ile çalışan Dr. Miriam Adelson, ABD’de tanıştığı Sheldon Adelson ile evlendi.
Günümüzde Tel Aviv’deki Adelson Kliniği 320 hastaya hizmet veriyor. Adelson ailesi bu tür bir kliniğin Rishon Lezion’da açılması için kentin belediye başkanı ile görüşmelerini sürdürüyorlar.