Yahudi Dünyasindan

Nelly BAROKASCRİF`in yeni başkanı Richard Prasquier62 yaşındaki Kardiolog Dr. Richard Prasquier Fransa`nın laik Yahudi kuruluşlarını çatısı altında toplayan CRİF`in başkanlığına seçildiDr. Richard Prasquier, altı yıldır bu görevi sürdüren Roger Cukierman`ın yerine seçildi. CRİF başkanlığı görevine d

Kültür
9 Ocak 2008 Çarşamba
Yad Vaşem Holokost Müzesi’nin Fransa’daki başkanı görevinde bulunan Prasquier, Yahudi cemaatinde genellikle dış ülkelerle ilgili konular ve Yahudi-Katolik ilişkilerinde etkinlik gösteriyor.
Antisemitizm ve Anti Siyonizm’e karşı mücadele ile CRİF’i Yahudi olmayan sivil toplum kuruluşlarına açmak Dr. Prasquier’in programının ilk sıralarında yer alıyor. Yeni başkan ayrıca Fransa Yahudileri dini kuruluşlarının temsilci organı olan Consistoire’ın yeniden CRİF’e bağlanmasını hedefliyor.
Dr. Richard Prasquier seçim sonrasında yaptığı konuşmada; “CRİF başkanları söylemlerinde gerçekleri söylemeli ve gerçekleri söylemek de çok kolay değildir” dedi.
Evli ve beş çocuk sahibi olan Dr. Prasquier Polonya’da doğdu. Üç yıllık bir süre için göreve gelen yeni başkanın kızlarından biri İsrail’de yaşıyor.
Fransa Yahudi toplumunun resmi ve siyasi sesi olarak nitelendirilen CRİF, 1943’te Lyon kentinde gizlice, bir yeraltı kuruluşu olarak kuruldu.
Çeşitli Yahudi grupları tarafından temeli atılan CRİF’in o dönemde amacı Yahudileri Nazilerden kurtarmak üzere bazı girişimler düzenlemekti.
CRİF’in günümüzdeki hedefi Fransız Yahudilerini, insan haklarını ve İsrail’in varlığını korumaktır. Bugün Fransa 600.000 Yahudi nüfusu ile Batı Avrupa’nın en yoğun Yahudi toplumuna sahip ülkesi konumunda bulunuyor.


60 yıl ayrı kaldığı annesi onu görmek istemedi
Sol Factor’un İkinci Dünya Savaşı yıllarında ayrıldığı annesini bulma çabaları aldığı bir mektupla sona erdi
Mektupta şöyle denmekteydi: “Adı geçen kimseyi bulduğumuzu, ancak bu kişinin sizinle görüşmek istemediğini üzülerek bildiriyoruz.”
Sol Factor, Kızıl Haç’ın ve Nazi arşivlerindeki belgelerin yardımı ile 83 yaşındaki annesinin İsrail’de yaşamakta olduğunu öğrendi. Cleveland’daki evinde kendisi ile yapılan söyleşide Factor, “Tabii ki düş kırıklığına uğradım çünkü bu tür aramalar genellikle mutlu kavuşmalarla sonuçlanıyor” dedi.
Bugün 60 yaşında olan Sol Factor, 1946’da Münih’te dünyaya geldi. Adı Meier Pollak’tı, annesi Rosa Pollak, Romanya doğumluydu. Yaptığı araştırmalarda Rosa Pollak’ın doğum yaptıktan sonra 9 Temmuz 1946 tarihinde bebeği ile hastaneyi terk ettiğine dair belgeler buldu.
Daha sonra annenin bebeğini terk ettiği anlaşılıyor. 1950’de Massachusetts’li bir çift tarafından evlat edinilen Sol Factor 1990’da biyolojik annesini aramaya başladı.
Annesinin kendisini görmek istememesine şu yorumu getiriyor: “Birçok Holokost kurtulanı geçmişi geride bırakmayı tercih ediyor.” Annesinin evlilik dışı bir çocuğu dünyaya getirmiş olabileceği ihtimalini göz ardı etmeksizin; “O, herhalde annemin yaşamının altüst olduğu travmatik bir dönemdi” dedi.