Yeni Jenerasyon Spitz: KRAYZELBURG “Beni olduğum yere getiren Yahudiliğe olan in

Lenny Krayzelburg 28 Eylül 1975`te Yahudi bir ailenin oğlu olarak Odessa, Ukrayna`da dünyaya geldi. Ailesi, 1989 yılında o tarihte adı Sovyetler Birliği olan ülkeden ayrılarak, yeni bir hayat kurmak ve bir şans yakalamak için ABD Los Angeles`e göç ettiSelim ÇİPRUT

Spor
9 Ocak 2008 Çarşamba
Krayzelburg ailesi, ABD’deki ilk yıllarında  çok büyük ekonomik problemler yaşadı. Öyle ki Lenny’nin, antrenmana gitmek için otobüse binecek parası bile yoktu.  Her gün yaklaşık 45 dakikalık bir yürüyüş yapmak zorunda kalıyordu. Dil bilmemesi, antrenörleriyle arasındaki en büyük sorun idi. Lenny Krayzelburg’a   Rus cemaati kucak açtı. Tuttukları eğitmenlerle  İngilizce’yi öğrenmesi sağladılar. İlk rekoruna gittiği  Santa Monica Lisesi’de  imza attı.  100 metre ve 200 metre sırt-üstünde bileğini kimse bükemedi. Okuldaki antrenörü onun çok yetenekli olduğunu gözlemleyerek, bunu hemen Amerika Yüzme Federasyonu Başkanı Mark Shubert’e iletti.
Lenny, Southern California Üniversitesi’ne transfer oldu. 1995 yılında gerçek anlamda ABD vatandaşlığına geçti. 1999’da, 1986 yılından beri kırılamamış rekorlara imza attı.  Kendine ait stili ile sırt-üstünde dünyanın bir numarası oldu. 2000 Sydney Olimpiyatları’nda  100 metrede kendi rekorunu  kırmakta hiç zorlanmadı. Ardından 200 metre rekorunu kırmakta da gecikmedi. Asıl ilginç olan; 4x100 bayrak yarışında da altın madalya kazanmasıydı. Takımda yer alan diğer iki yüzücü de Yahudi asıllıydı.  Otoriteler bu takıma; “Kosher Team” yakıştırması yapıyorlardı.
Olimpiyatlardan sonra Lenny, Japonya’da yapılacak olan 2001 Dünya Şampiyonası’na katılmak istemedi. Bunun tek bir sebebi: Maccabiat Oyunları’ydı. En büyük isteği Maccabiat’larda diğer Yahudi sporcularla yarışmak, onlarla tanışmaktı. Ayrıca küçüklüğünden beri en büyük hayali kutsal toprakları ziyaret etmekti. Amerikan Maccabiat Federasyonu, resmi geçitte bayraklarını ona taşıttı. Birkaç ay sonra Lenny, dizinden oldukça önemli bir operasyon geçirdi. Yaklaşık bir sene havuzdan uzak kalmak zorunda kaldı. 2003 Eylülünde antrenörü Mark Schubert tarafından kendisine çalışması için Dave Salo önerildi. Salo, aynı zamanda Aaron Peirsol’un  antrenörü idi. Lenny, Salo ile çalışmaya başladığında sırt-üstü stilini değiştirmek zorunda kaldı. Bunda en büyük etkenlerden biri geçirdiği omuz sakatlığı idi. Hedefi 2004 Olimpiyatlarıydı. Aaron ile, Olimpiyatlara çok iyi hazırlandı. Bu onun son Olimpiyatı olacağının bilincindeydi.  Finalde çok ufak bir farkla ikinci olmuştu. 32 saliselik bir farkla… Tek tesellisi birincinin Peirsol olmasıydı. Ardından 4x100 bayrak yarışında son kez yarıştı. Takımı adına ilk yüzen oydu. Final bitişinde Peirsol, çok iyi bir derece yaptı. Böylece Olimpiyatlardaki son altını kazandı. “Kosher Team” tekrar işbaşındaydı. Lenny Krayzelburg gelmiş geçmiş en iyi fiziğe sahip yüzücülerden biri sayılır. 1.88 metre boyunda ve 85 kg idi. 1999 yılında Amerika’da “Yılın Yüzücüsü” unvanını kazandı. 2000’de People Dergisi yaşayan en yakışıklı 50 erkek listesine onu da almıştı. Bunda da haksız sayılmazlardı.
Lenny Krayzelberg Yahudilik hakkında şunları söylüyor:’’Rusya’da büyüdüğüm zamanlar antisemitizm ne demek olduğunu  bilmiyordum. Hiç karşılaşmamıştım. Birkaç kere bana çok kötü kelimelerle hitap ettiler. Ben bunun fakında değildim, ama ailem farkındaydı. Çünkü ben Yahudi’ydim ve bana karşı  her zaman bir önyargı vardı. Sporda fazla ilerleme şansım olmadığı söyleniyordu. Özellikle de Yahudi olduğum için. Fakat Yahudi olmanın beni ne kaar ileri taşıdığını  şimdi görüyor musunuz?” Lenny hiçbir şekilde dini eğitim almamasına rağmen her sene Yom Kipur’da oruç tutup, sinagoga gittiğini söyler. İbraniceye ilgisi olsa da, bir türlü öğrenemediğine yakınır. Ona neden bekar kaldığı sorulduğunda verdiği komik bir yanıt verir: “Çok zor bir şey bu. Düşünsenize, evleneceğim kız benim neslimden olacak; Rus olacak. Sadece Rus olması yeterli değil tabi,  bir de Yahudi olacak. Sizin tanıdığınız hem Rus hem Yahudi biri var mı?” Bu yanıtı gazetecileri dakikalarca güldürür. Geçirdiği sakatlık belki de yüzme dünyasına yeni Spitz kazandırmayı engellese de, Krayzelberg yaşayan efsaneler bölümünde yerini altın harflerle almıştır.