Haftanin İzi

Hazırlayan : Karel VALANSİAvrupa / Fransa Blair`den Brown`a tam destekİngiltere`de, on yıllık başbakanlığının ardından, 27 Haziran`da görevinden ayrılacağını ilan eden Tony Blair, İngiltere tarihinin en başarılı maliye bakanlarından biri olarak nitelediği Gordon Brown`ın İşçi Partisi liderliğini ve başbakanlığı

Toplum
9 Ocak 2008 Çarşamba
Ülkenin yeni başbakanı olmasına kesin gözüyle bakılan Maliye Bakanı Gordon Brown ise İşçi Partisi liderliği için kampanyasını önümüzdeki hafta başlatıyor. İşçi Partisi liderliğinde Brown’a rakip olabilmek için 45 İşçi Partisi milletvekilinin desteğini almak gerekiyor.
Maliye Bakanı Gordon Brown, istifa kararının ardından Başbakan'ın kriz anlarındaki liderliğini öven bir açıklama yaptı. Ana muhalefetteki Muhafazakar Parti'nin lideri David Cameron, Blair'in döneminde İngiltere'nin geriye gittiğini savundu. Ülkenin üçüncü büyük partisi Liberal Demokrat Parti'nin lideri Menzies Campbell Tony Blair'in başbakanlık dönemini "Kaçırılmış fırsatlar on yılı" diye tanımladı. İskoçya Ulusal Partisi'nin Başkanı Alex Salmond ise "Blair tek bir kelimeyle hatırlanacak: Irak." dedi.
On yıldır İngiltere ekonomisine yön veren Maliye Bakanı Gordon Brown'ın Blair'in halefi olacağı konusunda ise herkes hemfikir.
Ekonomi alanında yerleşik görüşleri bulunan Brown, uluslararası alanda detaylara önem veren ve entelektüel birikimiyle öne çıkan bir maliye bakanı olarak tanınıyor. İngiltere'nin ABD ile geleneksel ittifakının öneminin de farkında. Avrupa Birliği üyeleri arasında daha fazla entegrasyona şüpheyle yaklaşan Brown, İngiltere'nin Avrupa para birimi Euro'ya geçmesini önlemek için büyük çaba harcamıştı. Fransa'da cumhurbaşkanı seçilen Nicolas Sarkozy ve Almanya Başbakanı Angela Merkel'e hayranlık duyduğu söyleniyor. Diğer alanlardaki fikirleri konusunda ise son derece ketum olmakla biliniyor.


Afrika
Nijerya: Petrol boru hatlarına saldırı
Afrika'nın en büyük petrol üreticisi olan Nijerya'nın ana petrol üretim deltasında faaliyet gösteren "Nijer Deltası'nın Özgürleştirilmesi Hareketi" adlı militan örgüt, ülkenin güneyindeki üç büyük boru hattını bombaladığını duyurdu. Örgüt, bölgedeki petrol gelirlerinde söz sahibi olmak ve petrol kirliliği için tazminat ödenmesi talebiyle mücadele ettiklerini açıkladılar. Delta çevresindeki bataklık ve dereleri çaprazlamasına geçen boru hatları genellikle toprağın üzerine döşeli olduğundan çok kolay hedef olabiliyorlar. Geçen sene yapılan saldırılar nedeni ile ülkenin petrol üretimi dörtte bir oranında düşmüştü.
Sudan: Çin ve Rusya’dan silah
Amnesty International (Uluslararası Af Örgütü), Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi'nin iki daimi üyesi Çin ve Rusya'yı, BM ambargosuna rağmen Darfur’da kullanılmak üzere Sudan'a silah sağlamakla suçladı. Sudan hükümetine silah sağlayan ülkeler arasında Kuveyt, Suudi Arabistan ve Belarus da bulunuyor. Af örgütü ayrıca, Sudan hükümetin desteklediği Cincavid militanlarının, ayrım gözetmeksizin sivilleri hedef aldığını savundu.
Zimbabwe: Başkanlığı kazandı
Afrika ve gelişmekte olan ülkelerin verdiği destekle Zimbabwe, Birleşmiş Milletler’in “Sürdürülebilir Ekonomik Kalkınma Komisyonu”nun başkanlığını kazandı. Komisyonun başkanlığını Zimbabwe çevre bakanı yürütecek. Ancak bakan, Mugabe hükümetinin bir üyesi olduğu için Avrupa Birliği’nin seyahat yasaklıları listesinde bulunuyor. Batılı ülkeler, ekonomik sorunları ve insan hakları ihlalleri nedeniyle Zimbabwe’nin komisyon başkanlığına karşı çıkıyorlardı.


Amerika
Brezilya: Papa ziyareti
2005 yılının nisan ayında göreve gelen Papa XVI. Benedikt ilk Latin Amerika ziyaretine çıktı. Dünyanın en kalabalık Katolik nüfusunun yaşadığı Brezilya'ya giden Papa, Sao Paulo kentinde bazı açık hava ayinlerini yönetecek ve daha sonra Aparecida'ya giderek Latin Amerika piskoposlarını bir araya getiren büyük bir konferansa katılacak. Bu tür bir toplantı 15 yıldan bu yana ilk kez düzenleniyor. Latin Amerika ve Karayipler'den gelen yaklaşık 200 piskopos, iki hafta sürecek toplantıda, Katolik Kilisesi'nin bölgede izleyeceği stratejileri tartışacak.
Meksika: Gelir kaynağı
Meksika’nın ormanlık "Chiapas" bölgesinde yaşayan Maya halkının özgürlüğü için 1994’te yönetimle mücadeleye başlayan Subcomandante Marcos, Kızılderili halkın özgürlük mücadelesine gelir sağlamak amacıyla pornografik roman yazdı.


Asya
Afganistan: Taliban’ın askeri lideri öldü
ABD’nin 2001 yılında Afganistan’a girmesinden bu yana en çok aranan isimlerden birisi olan Taliban’ın askeri Lideri Molla Dadullah’ın, NATO’nun uluslararası güvenlik destek gücü ISAF askerleriyle girdiği çatışmada kardeşiyle birlikte öldürüldüğü açıklandı.
Kore: Sınır ötesi tren anlaşması
Kuzey Kore ile Güney Kore, iki ülke arasındaki bir tren yolu hattının test edilmesi üzerinde anlaşmaya vardı. Böylece, 50 yılı aşkın süreden sonra ilk kez iki ülke sınırından bir tren geçecek. Tren yolunun inşası yaklaşık dört yıl önce tamamlanmış fakat daha önce bu testlerin yapılması yönündeki girişimler, Kuzey Kore ordusunun itirazı üzerine iptal edilmişti.
Doğu Timor: Liderini seçti
Doğu Timor'da yapılan cumhurbaşkanlığı seçimlerinin galibi oyların yüzde 69'unu alarak Nobel barış ödülü sahibi Jose Ramos-Horta oldu. Rakibi iktidardaki Fretilin Partisi'nin Lideri Francisco Guterres'in oy oranı ise yüzde 31'de kaldı. Görev süresi sona eren Cumhurbaşkanı Xanana Gusmao, Doğu Timor'un Endonezya'dan bağımsızlığını kazanmasından bu yana geçen beş yıl boyunca ülkenin cumhurbaşkanı olarak görev yapmıştı.
Afganistan: 21 sivil öldü
Helmand eyaletinin valisi Assadullah Wafa, ülkede bulunan ve Taliban milisleriyle savaşan uluslararası kuvvetlerin Sangin yakınlarında düzenlediği hava saldırısında 21 sivilin öldüğünü açıkladı.
Ermenistan: Cumhuriyetçi Parti birinci oldu
Parlamento seçimlerinin resmi olmayan sonuçlarına göre, liderliğini Başbakan Serzh Sarkisyan’ın yaptığı iktidardaki Cumhuriyetçi Parti oyların yüzde 32,8’ini alarak birinci oldu. Seçimlerdeki yüzde 5 barajını iktidar partisinin yanı sıra 4 parti daha geçebildi.
Pakistan: Siyasi kriz büyüyor
Devlet Başkanı Pervez Müşerref’in görevini kötüye kullandığı gerekçesiyle mart ayında azlettiği Yüksek Mahkeme Başyargıcı İftihar Çanduri’nin yandaşlarının desteğini almak için Karaçi’ye gitmesi kenti karıştırdı. Başkentte iktidar ve muhalefet yandaşları arasında çıkan çatışmalarda 34 kişi hayatını kaybetti, 100’den fazla kişi yaralandı. Mahkeme Başyargıcı Çanduri, yolsuzlukların üzerine kararlılıkla giden ve yönetimin baskılarına direnen bir hukuk adamı olarak tanınıyor.


Avrupa
Sırbistan: Avrupa Konseyi yeni başkanı
Üye 46 ülke arasında dönüşümlü başkanlık sistemine göre seçilen Sırbistan, Strasbourg'da düzenlenen bir törenle Avrupa Konseyi başkanlığını devraldı. Sırbistan yönetimi, Bakanlar Konseyi'ne başkanlık etmenin yanı sıra, altı aylık görev süresi boyunca öncelik tanıyacakları konularla ilgili bir program da açıklayacak.
İngiltere: Romanya ve Bulgaristan’dan göç
Göçmen bürosu, 2006 yılının ilk üç ayında Doğu Avrupa ülkelerinden gelen ziyaretçi sayısının 540 bin olduğunu, Romanya ve Bulgaristan’ın üyeliğinin ardından 2007’nin aynı döneminde bu sayının yüzde 25 artarak 680 bine yükseldiğini açıkladı. Söz konusu iki ülkeden gelen yeni AB vatandaşlarının kalma süreleri konusunda bir sınırlama yok ve isterlerse çalışma izni başvurusunda da bulunabiliyorlar.


Ortadoğu
Suriye: ABD, yaptırıma devam kararı aldı
Beyaz Saray’dan yapılan açıklamaya göre, Washington yönetimi, teröre destek verdiği, Lübnan’a müdahale ettiği ve balistik füze programı bulunduğu için Şam’a 2004 yılında yürürlüğe konan yaptırımları uzattığını bildirdi. 2004’te Suriye’ye gıda ve ilaç dışında ABD’den mal satışını yasaklayan ABD, 2005’teki Hariri suikastının ardından da Şam’a mali yaptırım da uygulamaya başlamıştı.
Irak: Bombalı saldırılar
Erbil yakınındaki Mahmur kentinde, bir intihar bombacısı, kullandığı patlayıcı yüklü kamyonu Mesud Barzani’nin liderliğini yaptığı Kürdistan Demokratik Partisi’nin genel merkezinin de içinde bulunduğu hükümet binası yakınında havaya uçurdu. Saldırıda 50 kişi öldü. Başkent Bağdat’ta bomba yüklü araçla düzenlenen saldırıda ise ilk belirlemelere göre 11 kişi öldü, 43 kişi yaralandı.