ADL: Avrupalilara göre Yahudiler, ticaret ve finans sektöründe birinci sira

Anti-Defamation League tarafından beş Avrupa ülkesinde yapılan bir araştırmada Avrupalıların büyük bir çoğunluğunun, Yahudilerin kendi ülkelerinden çok İsrail`e sadık olduğu ve ticaret ile finans sektöründe çok güçlü oldukları düşündüğü belirlendi

Toplum
9 Ocak 2008 Çarşamba
Pazartesi günü Anti-Defamation League yaptığı bir anketin sonuçları açıklandı. Araştırma kapsamında beş Avrupa ülkesinde yapılan anketin sonuçlarına göre Avrupalıların birçoğu yüzyıllardır Yahudilere karşı düzenlenen komplo teorilerine ve yalan haberlerden etkilenerek, Yahudilere karşı cephe alıyor.
“Beş Avrupa ülkesinin Yahudilere ve Ortadoğu’ya karşı Tutumu” başlıklı araştırma 21 Mart – 16 Nisan 2007 tarihleri arasında Fransa, İtalya, Almanya, İspanya ve Polonya’da gerçekleştirildi. 
Ankete katılanların yüzde 51’i Yahudilerin İsrail’e kendi ülkelerinden daha fazla bağlı olduğuna inanıyor. Yüzde 25’i ise Yahudilere karşı düşüncelerinin İsrail’in attığı adımlardan etkilendiğini belirtirken, yüzde 52’si İsrail’in faaliyetlerinin Avrupalıların Yahudilere karşı tutumunu değiştirdiğini savunuyor.
Ayrıca katılımcıların yüzde 39’u Yahudiler finans ve ticari sektörde iktidarı elinde tuttuğunu düşünürken, yüzde 44’ü Yahudilerin uluslararası finans sektöründe birinci sırada yer aldığını savunuyor.
Bunun yanı sıra, katılımcıların yüzde 20’si İsa’nın ölümünden Yahudileri sorumlu tutuyor.
ADL Ulusal Müdürü Abraham H. Foxman araştırmayla ilgili olarak çalışmanın İsrail hükümetine yapılan eleştirilerle, artan antisemitizmin arasındaki bağlantıyı ölçmek için gerçekleştirildiğini belirtti. Foxman Kudüs’te yaptığı basın açıklamasında sonuçların ikisi arasında bir bağ olduğunu ortaya çıkardığını ifade etti.
2,714 kişi arasında yapılan kamuoyu yoklamasına göre her ülkeden 500’ün üstünde kişi antisemitizmin arttığını veya 2005’den bu yana aynı kaldığını düşünüyor.
Araştırmaya göre, İsrail ve Ortadoğu meselesine heterojen bir görüş hakim. Bunlardan biri Filistinlilere büyük bir yakınlık ve şefkat hissedilirken, İran ve Hamas’a karşı büyük tepki gösteriliyor.
İran’ın nükleer hırsıyla ilgili ise Avrupalıların yüzde 67’si İran yönetiminin nükleer silah ürettiğine inanıyor ve İran’a karşı yaptırım uygulanması gerektiğini düşünüyor. Katılımcıların yalnızca yüzde 14’ü nükleer çalışmaların enerji ihtiyacına yönelik yapıldığını savunuyor.
Katılımcıların büyük bir çoğunluğu Hamas’ı bir terör örgütü olarak adlandırıyor. Ayrıca Hamas’ın silahsızlanması, İsrail’i ve Filistin Özerk Yönetimi’yle geçmişte yaptığı anlaşmaları tanıması yönündeki şartları kabul etmediği takdirde Avrupa’nın Hamas’a yapılan dış yardımları desteklememesi gerektiğini savunuyor. Buna rağmen çoğunluk, İsrail’in Filistinlilere karşı askeri müdahalede bulunmasının yanlış olduğunu düşünüyor.
Katılımcıların büyük çoğunluğu, İspanya ve Polonya da ise yaklaşık yarısı, Amerikan Yahudilerinin Amerika’nın Ortadoğu’daki tutumuna yön verdiğini düşünüyor. 
Foxman, basın toplantısında bu sonuçlarla ilgili olarak yaptığı açıklamada ise, bu tür klişe düşüncelerden dolayı antisemitizmin artmaması için AB’nin bir an önce çözüm üretmesi gerektiğini söyledi.