El Al`a Ürdün ve Misir uçuşlari için devlet desteğ

İsrail havayolları El Al ve Arkia, Amman ve Kahire uçuşlarına devam edebilmeleri için devletten destek sözü aldılar

Toplum
9 Ocak 2008 Çarşamba
İsrail Ulaştırma Bakanlığı’ndan salı günü yapılan açıklamaya göre İsrail havayolları El Al ve Arkia, Mısır ve Ürdün’e tarifeli seferlerini devam ettirebilmeleri için hükümetten mali yardım alacaklar. Zararda olduğu Mısır ve Ürdün seferlerini iptal etmeyi düşünen El Al’ın bu açıklamasından sonra toplanan kabine, Ulaştırma Bakanı Şaul Mofaz tarafından hazırlanan öneriyi kabul etti. Mofaz’ın önerisine göre, bu hatların düzenli olarak devam etmesi için hükümetin havayollarının güvenlik masraflarını sübvanse etme oranını arttırması gerekiyor. Bu desteğin uçuş fiyatlarını etkilemeyeceği öngörülüyor.  El AL ve Arkia Havayolları’nın bu iki hattaki güvenlik masrafları oldukça yüksek ve şu an bu masrafların %50’si devlet tarafından karşılanıyor. Hazine ve Ulaştırma Bakanlığı Başbakanlık ofisi ile görüşüp bu oranın ne düzeye çıkarılacağı konusunda bir karar verecekler. Tahminler El Al’ın güvenlik masraflarının %25 oranında düşeceği yönünde.
Hükümet bu desteğin ancak sefer sayısı ve sıklığında bir değişiklik olmaması durumunda verileceğinin de altını çiziyor. El Al haftada iki Kahire’ye, Arkia ise haftada iki Amman’a uçuyor. Haaretz’in daha önce yayınladığı bir habere göre El Al bu iki ülkeye yapılan seferlerden yılda 20 milyon Yeni İsrail Şekeli kaybediyor.
Kabine’nin onayından sonra bir açıklama yapan Ulaştırma Bakanı Şaul Mofaz; “Mısır, Ürdün ile İsrail arasında yapılacak düzenli uçuşlar politik anlamda birinci derecede önemlidir. İki ülke arasındaki uçuş anlaşmaları ve devam etmekte olan barış görüşmeleri bu ülkeler ile İsrail arasında direkt ve düzenli uçuşların olmasını zorunlu kılıyor. Bu uçuşlardaki herhangi bir değişiklik bu anlaşmaların ihlali olarak görülebilir ve ciddi politik sorunlar oluşturabilir” dedi.
1955'ten beri İstanbul'a uçan İsrail'in ulusal havayolu şirketi El Al, Tel Aviv'den İstanbul'a çarşamba, perşembe ve pazar günü olmak üzere haftada üç kez tarifeli sefer yapıyordu. Ocak ayında yapılan bir açıklama ile El Al, 1 Mart 2007 tarihinden itibaren İstanbul ve Kıbrıs Rum Kesimi'nde Larnaka uçuşlarını iptal edeceğini duyurdu. İstanbul uçuşlarını güvenlik nedeni ile iptal ettiği yönündeki söylemlere karşılık El Al, yakın uçuş noktalarına yönelik düşük maliyet uygulamasına geçtikleri için bu kararı aldıklarını açıklamıştı. Tarifeli yerine yan kuruluşlarından biri ile charter (ucuz maliyetli) uçuşlarla devam edeceğini söyleyen El Al yüksek maliyet sebebi ile bu kararından da vazgeçti. Bu gelişme ile İsrail- Türkiye uçuş pazarı THY’na kaldı.
Reuters'ın haberine göre El Al, "Larnaka ve İstanbul uçuşlarının El Al'in ekonomi planları ölçütlerine uymadığı ve yüksek güvenlik maliyetine yol açtığı kadar güvenlik hassasiyetinde yüksek standartları yakalamaktaki işbirliğinin sınırlı olduğunu" belirtti.
El Al'ın ekonomi planları çerçevesinde uçulacak yerlere, talebe ve şirketin karına göre karar verildiği belirtiliyor. El Al'ın son zamanlarda Doğu Asya ve Miami'ye olan uçuşlarını sıklaştırdığı, Los Angeles'a da direkt uçuşlar başlattığı bildiriliyor.