Kral Herod`un mezari bulundu

İsrailli arkeologlar, Yahudi tarihinin en önemli isimlerinden Kral Herod`un mezarını ortaya çıkarmanın heyecanını yaşıyor

Toplum
9 Ocak 2008 Çarşamba
Kudüs’teki İbrani Üniversitesi arkeologlarından dünyaca ünlü Prof. Ehud Netzer’in 35 yılık araştırmaları sonucu Kral Herod’un mezarı bulduklarını açıkladı. Mezarın, Kudüs’e 12 kilometre kadar uzaklıkta bulunan ve Kral Herod Sarayı’nın kalıntılarının bulunduğu Herodyum tepesindeki kazı çalışmaları sırasında bulunduğu bildirildi.
Kral Herod ile ilgili çalışmalarıyla dünyada isim yapan ve alanındaki en önemli uzmanlardan biri olarak bilinen Prof. Ehud Netzer, 1972 yılından bu yana, söz konusu mezarı bulmak için bölgede kazılar yapıyordu. Kudüs’teki İbrani Üniversitesi’nde bir basın toplantısı düzenleyen Netzer, bu keşfi “çok önemli bir olay” olarak niteledi. Üniversitenin Arkeoloji Bölümü Başkanı da olan Prof. Netzer, meradaki lahtin, muhtemelen Kral Herod’dan intikam almak isteyen biri tarafından, Herod’un gömülüşünden kısa bir süre sonra tahrip edilmiş olduğunu söyledi.
Yahudiliği benimsemiş Edom’lu bir ailenin çocuğu olarak doğan Herod (MÖ 74dž), Roma İmparatorluğu tarafından Yehuda Devletine kral olarak seçilmişti.  Ekonomik bolluk ve sosyal istikrarın hakim olduğu altın bir çağ yaşatan ve 34 yıl süreyle Yehuda Devletine hükümdarlık yapan Herod, Beit HaMikdaş’ı on yıl süren bir uğraş sonucunda görkemli bir şekilde yeniden inşa ettirerek “Büyük” unvanını almıştı. Herod’un Eriha’da uzun süren bir hastalığa yenildiği biliniyor. “I. Herod” veya “Büyük Herod” adlarıyla da bilinen kral, Romalılar döneminde Roma Senatosu tarafından “Yahudilerin Kralı” olarak atandığı ve bu bölgeye gömüldüğü, MS I. yüzyıldaki Yahudi tarihçilerinden Flavius Josephus’un yazılarında da yer alıyor.