Kudüs`ün 40. birleşme yildönümü kutlaniyor

1967`deki 6 Gün Savaşları ile Kudüs`te tam bir hakimiyet kuran İsrail, Birleşmiş Kudüs`ün 40. yılını törenlerle kutlamaya hazırlanıyor. Davet edilen bazı yabancı ülke elçilerinin daveti reddetmesi üzerine Dalia İtzik eleştirilere maruz kaldı

Toplum
9 Ocak 2008 Çarşamba
Bazı yabancı ülke elçilerinin Knesset’te düzenlenecek olan Kudüs’ün 40. birleşme yıldönümü kutlamalarına katılmayacaklarını bildirmeleri üzerine, Knesset Başkanı ve Moşe Katsav’ın yerine devlet başkanlığı vekilliğini yürüten Dalia İtzik bu ülkeleri davet etmesi sebebi ile eleştiriliyor.
İşçi Partili Milletvekili Colette Avital, “Hiçbir ülke Kudüs’ün birleşmesini tanımıyor. Büyükelçilerin katılmayacakları belli olmasına rağmen davet edilmeleri gereksiz bir rahatsızlık yarattı” dedi.
Eleştirilere cevap veren İtzik ise, yirmi büyükelçinin kutlamalara katılacaklarını bildirdiğini ve tüm davetli listesinin Dışişleri Bakanlığından onayından geçtiğini sözlerine ekledi.
Pazar günü AB ülkeleri adına bir açıklama yapan Almanya, Doğu Kudüs ile ilgili devam eden tartışmaların olduğu bir dönemde Birleşmiş Kudüs’ün İsrail’in başkenti kabul edildiği bir toplantıya katılmalarının doğru olmayacağını bu nedenle AB olarak daveti geri çevirmek zorunda kaldıklarını belirtti.
Dışişleri Bakanlığı yayınladığı bir bildiri ile AB ülkelerinin törene katılmamasından üzüntü duyduklarını dile getirildi. Bakanlık, törene diğer birçok diplomatın katılmasını bekledikleri açıkladı.
AB’nin açıklamasının ardından ABD’nin İsrail Büyükelçisi Richard Jones da kutlamalara katılamayacağını bildirdi.
Tüm Kudüs, 1967’de Altı Gün Savaşları’nın ardından İsrail hakimiyetine katıldı. Filistinliler ise Doğu Kudüs’ü ilerde kurulacak Filistin Devleti’nin başkenti yapmak istediklerinden Doğu ve Batı Kudüs’ün birleşmiş olmasını kabul etmiyor. Kudüs ile ilgili bu anlaşmazlıklardan dolayı İsrail’de yabancı ülke elçilikleri başkent Kudüs yerine en büyük şehir olan Tel Aviv’de bulunuyor.
Pazar günü bir açıklama yapan Başbakan Ehud Olmert, Kudüs’ün sınırlarını genişletmek istediğini ve tüm ülkelerin İsrail’in Kudüs egemenliğini kabul edeceklerini umduğunu belirtti.