FÖY`deki çatişmalar ilk istifayi de beraberinde getirdi

Uzun süren görüşmeler ve pazarlıklar sonrasında kurulan birlik hükümeti kriz sinyalleri vermeye başladı. İki grup arasındaki çatışmaların artması ile istifa eden İçişleri Bakanı, yapmak istedikleri ile ilgili hiç destek bulamamaktan şikayet etti

Toplum
9 Ocak 2008 Çarşamba

Filistin Özerk Yönetimi (FÖY) İçişleri Bakanı Hani Kavasme, geçtiğimiz günlerde alevlenen ve birçok kişinin ölümüne neden olan şiddet olayları sebebiyle, pazartesi günü istifa etti. Filistinli birlik hükümetinin şubat ayında iş başına gelmesinden bu yana yaşanan en büyük şiddet olaylarında ikisi El Fetih üyesi olmak üzere toplam yedi kişi öldü, ondan fazla Filistinli de yaralandı.
Düzenlediği basın toplantısında Kavasme, FÖY Başbakanı İsmail Haniye ve FÖY Lideri Mahmud Abbas’ı, kendisini desteklememekle suçladı. Kavasme, adalet ve düzeni sağlamak için bir güvenlik planı sunmuş, Filistinli farklı güvenlik güçlerinin birbirleriyle koordinasyonunu ve daha da önemlisi reformu öngören plan, Haniye ve Abbas’tan kabul görmemişti.
Kavasme, “İlk günden itibaren zorluklarla ve engellerle karşılaştım. Bakanlığım, otoritesi olmayan boş bir koltuk haline geldi. Hem başbakana hem de lidere, görevlerimi yerine getirebilmem için tam otoriteye sahip olmam gerektiğini belirttim,” dedi.
Hükümet sözcüsü Mustafa Barguti, Başbakan Haniye’nin, Kavasme’nin istifasını kabul ettiğini, bakanlık koltuğuna oturacak yeni isim belirlenene kadar bu görevi kendisinin üstleneceğini açıkladı.
Birlik hükümetinin kuruluş aşamasında, çok önemli ve hassas olan içişleri bakanlığına kimin geleceği yönündeki Hamas ile El Fetih arasında pazarlıklar haftalarca sürmüştü.

El Fetih - Hamas çatışması kızışıyor
Hafta sonunda Hamas yanlısı silahlı adamların El Fetih güvenlik güçlerine açtığı ateş sonucunda bir El Fetih’li hayatını kaybetti, on kişi de yaralandı. Pazartesi sabahı yapılan açıklamada, El Fetih sözcüsü Maher Makdad’ın korumalarından ikinci bir kişinin daha öldüğü bildirildi. Hamas’lı militanlar ayrıca Makdad’ın ofisini de ateşe verdiler.
Hamas askeri kanadı ise, El Fetih askerlerinin çevre binaların çatılarında yaşayan Hamas’lıların evlerine ateş ettiklerini, çatışmaların bu nedenle başladığını belirtti.
El Fetih yetkilileri, son olayların ortamdaki gerginliği çok arttırdığını, birlik hükümetinin düşmesinin an meselesi olduğu yorumunu yaptılar.
Mısırlı yetkililer ise iki taraf arasında arabuluculuk görevine soyundular. Gazze’ye gelen Mısırlı güvenlik yetkililerinden oluşan bir komite, iki tarafı bir araya getirerek, ateşkes ve tutsakların değişimi konusunda bir anlaşmaya varmalarını sağladı.