NŞKM`de bir ilk daha: Bat-Mitzva kutlamasi

Yahudi dini geleneklerine göre 12 yaşını dolduran kızların, ergenliğe geçmesi olarak sayılan Bat- Mitzva töreninde, bu yıl bir ilk yaşandı

Toplum
9 Ocak 2008 Çarşamba
13 Mayıs Pazar akşamı Neve Şalom Kültür Merkezi’nde gerçekleştirilen bir etkinlikte  Alara Alev, Alida Kohen,  Alin Habib,  Aylin Mutal, Betsy Telim, Cesi Küçükbarokas, Cesi Türkel, Cynthia Mişolam, Dafne Beri, İzabella Amram, Keri Erikman, Liora Doenyas, Lisya Kaspi, Melis Habib, Melis Çene, Melis Hürdana, Milen Yeşilbahar, Nathalie Dayan, Nesli Kohen, Akel Ertovi, Sabina Alçe, Selin Gayus, Serra Naz Şalom, Sezin Katalon, Talya  Menase, Trancy Güzel, Treysi Hodara, Valeri Kohen, Vanessa Gülzari, Vanessa Toledo, Verda Uyar, Yasmin Saül, Betina Konur, Betül Yohay, Bianca Hakim, Cesi Koyuncu,Cesi Yahya, Cesika Zakuto, Dafna Biçaçi, Diana İs,  Esli Toledo, Sendi Behar ve Vanessa Kaston olmak üzere  toplam 43 genç kız bu mutlu günü paylaştı.
Genç kızları ailelerinin ve konuklarının  hazır bulundukları törene, başta Hahambaşı Rav İsak Haleva olmak üzere  tüm Bet Din  üyeleri de katıldılar. Bir örnek beyaz giysiler, saçları arasında yerleştirdikleri çiçeklerle birer prensesi anımsatan   kızların mutlulukları ve heyecanlı oldukları gözden kaçmadı.
İvo Molinas ve ekibinin  önderliğinde gerçekleştirilen tören öncesinde yapılan konuşmada, salonu açan Neve Şalom Vakfı’na, İzzet &Yakar Müzik CO’ya, kızların güne hazırlanmasında emeği geçen Berrin Politi De Bayar’a ve Cenk Rofe’ye, kıyafetleri hazırlayan Vivi Politi’ye Matan Baseter Barınyurt’a,  Can Beri’ye İzi Duenyas’a, kızları bu özel güne hazırlayan ablaları  Doris Hason, Greysi Lipe , İvet Moeyohas, Cesi Şeritioğlu ve Sera Horada’ya teşekkür edildi.
Cemaat Başkanı Silvyo Ovadya, olaydan duyduğu memnuniyeti dile getirdi kısa bir konuşma yaptı.  Hahambaşı Rav Haleva’dan  Tefilla kitaplarını alan kızlar,  Mizmor Le David eşliğinde konuklar arasından geçip tekrar yerlerini aldılar ve şarkılar seslendirdiler. Geleneksel mum töreninde  12 mum sırayla: 10 Emir’i hatırlamak; Şabat’ın  ve aile birliğinin korunması; Kaşerut; Dünya barışı, Dünyanın geleceğine katkı; bir din şartı olan “sdaka” yarattığı pozitif güç;  Aile büyükleri ve şifa bekleyen hastalar; doğru seçimler; geleneklerin korunması ve özgürlük, yaşantıda fark yaratılması; bu mutlu günü yaşayamadan hayattan ayrılan kızlar  ve aileler adına yakıldı. Hahambaşı Rav Haleva günün anlam ve önemine değinen bir konuşma yaptı.
Tören, birlikte yenilen akşam yemeği ile sonlandı. Kızları Bat-Mitzva yapan babaların ve erkek kardeşlerinin pembe kravatlar takması ve toplu oturmaları törene ayrı bir güzellik kattı…Tüm genç kızlara hayatta başarılar dileriz…