İşitme Engelliler Merkezi

2004 yılında İstanbul`da Viki Özromano Başkanlığında faaliyete başlayan İşitme Engelliler ve Aileleri Derneği (İED) 12 Mayıs Cumartesi günü gerçekleştirilen bir törenle, Ataköy`de 90 metrekarelik yeni mekanında resmi açılışını gerçekleştirdi

Toplum
9 Ocak 2008 Çarşamba
12 Mayıs Dünya İşitmeyi Koruma Günü kapsamında gerçekleşen açılış törenine İstanbul İl Milli Eğitim Müdürü  Ata Özer, Bakırköy Kaymakamı Dursun Ali Şahin, Prof Dr. Ahmet Mete  Işıkara başta olmak üzere ilçe parti temsilcileri, yerel yönetim müdürleri, işitme engelli çocukların aileleri, yurt dışından konunun uzmanları ve davetliler katıldı.
Saygı duruşu ve İstiklal Marşı’nın okunmasının ardından dernek başkanı Viki Özromano açılış konuşmasını yaptı. 12 Mayıs gününün anlamına değinen Özromano, dokuz metrekarelik bir odada “sessizliğin sesi” olmak amacıyla kurulan derneğin çalışmaları hakkında katılımcıları bilgilendirdi: “Üç yıl önce on işitme engelli çocuğun katılımıyla dokuz metrekarelik bir odada Lions Beceri Kursu olarak başlayan çalışmalarımız Hıncal Uluç’un bir köşe yazısı sonrasında yayılarak 100 çocuğa ulaşmıştı. Bugün kayıtlı sayımız 350’ye yükseldi. Kuruluşundan bu yana birçok konuda öncülük yaptık. Ailelere destek olacak broşürler dağıttık. İşitme engellilerin ilk dergisini çıkardık.7ᇚ yaş arası 37 işitme engelliye bilgisayar kursları açabildik. Her Pazar el becerileri, zeka geliştirici oyunlar ve resim kursları veriyoruz.”
Öncelikle Bakırköy İş Adamları Derneği Başkanı Salim Yılmaz, Bakırköy Kaymakamı Dursun Ali Şahin ve Vali Mehmet Seyman’a gösterdikleri ilgi ve yaptıkları yardımlardan dolayı teşekkür eden Özromano işitme engellinin tedavisinde erken teşhis, erken cihazlanma ve erken eğitimin önemini örneklendirerek bir kez daha hatırlattı. Başkan Özromano, İşitme Engelliler ve Aileleri Derneği ve Türkiye İşitme Engelliler Vakfı’nın el ele vererek 0Lj yaş işitme engelliler rehabilitasyon merkezi kurmak ve okul öncesi eğitimcisi yetiştirebilmek için çalışmalara başladıkları bilgisini paylaşarak konuşmasına son verdi.
Bakırköy Kaymakamı Dursun Ali Şahin ve İl Milli Eğitim Müdürü Ata Özer’in gerçekleştirdikleri konuşmaların ardından Halıcıoğlu İşitme Engelliler Okulu öğrencileri bir ritim gösterisi sundular. Daha sonra protokol sırasıyla sahneye davet edilen konuklara teşekkür plaketleri takdim edildi ve derneğin bu güne dek gerçekleştirdiği çeşitli aktiviteleri içeren resimlerden oluşan puzzle’ın bir parçasını koymaları istendi. Puzzle tamamlandığında derneğin büyük boy logosunun belirmesi günün anlam ve önemini bir kez daha ortaya koydu. Teşekkür ve plaket törenleri sonrasında verilen kokteylde derneğin çalışmaları tanıtıldı ve işitme engelli piyanist Ceren Karakaya bir piyano resitali sundu.