İsrail`den Darfur` a destek

Nelly BAROKASElysée Sarayı`nın yeni First Lady`siNicolas Sarkozy 6 Mayıs Pazar günü oyların % 53`nü alarak Fransa`nın yeni cumhurbaşkanı seçildi. Sarkozy`nin ünlü besteci İsaac Albéniz`in torunu ve eski bir fotomodel olan eşi Cecilia, First Lady rolünü isteksiz de olsa oynayacak

Kültür
9 Ocak 2008 Çarşamba

                                                       15/05/2007

Önümüzdeki günlerde İsrail Dışişleri Bakanlığı Batı Sudan’daki Darfur bölgesine yardım planını İsrail Bakanlar Kurulu’nun onayına sunacak. Planın gerçekleşmesi halinde İsrail’in son yıllarda yaptığı en büyük jest olacak.

Dısişleri Bakanı Tzipi Livni Haaretz gazetesine verdiği demeçte Darfur’daki kabul edilemeyecek durumu düzeltemek amacıyla 20 milyon yeni İsrail sekel yardımda bulunulacağını açıkladı. Livni mültecilerin ihtiyaçları ile karşılaştırıldığında İsrail’in yardımının son derece düşük olduğunu belirterek : ‘’ Geçen sene BM ile konuşmadan önce Dünya’nın çeşitli bölgelerde Dünya’nın rol alması gerektiğini belirtmiştim. Yapmayı planladığımız yardım çok değil ve önemli bir farklılık yaratmayacak, ancak reaksiyonumuzun bir göstergesi’’ dedi.

Livni ve Hükümetin onayına sunulacak planın ana hatları :

1 ) 4 milyon doların , UNCHR ( Uluslar arası Mülteciler Yüksek Komiserliği) , WFP ( Dünya Gıda örgütü ) , UNICEF ve Kızılhaç’a dağıtılması

2 ) 800,000 dolar değerinde gıda ve tuzlu sudan temiz su elde etme ekipmanının Darfur’daki mültecilere ulaştırılmak üzere , İsrail ile diplomatik ilişkisi olan Orta Afrika Cumhuriyeti’ne verilmesi.

3) Kenya’da Sudan sınırına 50 km uzaklıkta 2 İsrailli doktorun da görev alacağı ve yüzelrce hastanın bakılacağı göz kliniği.

4 ) 150,000 NIS in Sudan’ın komşu ülkeleriyle koordinasyonu yürütecek IsraAD a verilmesi .

5) İsrail’li eylemcilerin yardım kampanyalarını artıracak faaliyetlerini ve çabalarını desteklemek.

Livni İsrail’in gayretlerinin, İsrail sempatisini artıracağı endişesiyle bölge yönetimince istenmeyebileceğini belirtti.