ADL: Avrupalilara göre Yahudiler, ticaret ve finans sektöründe birinci sira

Nelly BAROKASElysée Sarayı`nın yeni First Lady`siNicolas Sarkozy 6 Mayıs Pazar günü oyların % 53`nü alarak Fransa`nın yeni cumhurbaşkanı seçildi. Sarkozy`nin ünlü besteci İsaac Albéniz`in torunu ve eski bir fotomodel olan eşi Cecilia, First Lady rolünü isteksiz de olsa oynayacak

Kültür
9 Ocak 2008 Çarşamba

                                                                 14/05/2007

Geçtiğimiz Pazartesi günü Anti-İftira Birliği’nin (Anti-Defamation League) yaptığı bir anketin sonuçları açıklandı. Araştırma kapsamında beş Avrupa ülkesinde yapılan anketin sonuçlarına göre Avrupalıların birçoğu yüzyıllardır Yahudilere karşı düzenlenen komplo teorilerine ve yalan haberlerden etkilenerek, Yahudilere karşı cephe alıyor.

Beş Avrupa Ülkesinin Yahudilere ve Ortadoğu’ya karşı Tutumu” başlıklı araştırma 21 Mart – 16 Nisan 2007 tarihleri arasında Fransa, İtalya, Almanya, İspanya ve Polonya’da gerçekleştirildi. 

Ankete katılanların yüzde 51’i Yahudilerin İsrail’e kendi ülkelerinden daha fazla bağlı olduğuna inanıyor. Yüzde 25’i ise Yahudilere karşı düşüncelerinin İsrail’in attığı adımlardan etkilendiğini belirtirken, yüzde 52’si İsrail’in faaliyetlerinin Avrupalıların Yahudilere karşı tutumunu değiştirdiğini savunuyor.

 Ayrıca katılımcıların yüzde 39’una göre Yahudiler finans ve ticari sektörde iktidarı elinde tuttuğunu düşünürken, yüzde 44’ü Yahudilerin uluslar arası finans sektöründe birinci sırada yer aldığını savunuyor.
İran’ın nükleer hırsıyla ilgili ise Avrupalıların yüzde 67’si İran yönetiminin nükleer silah ürettiğine inanıyor ve İran’a karşı yaptırımların uygulanması gerektiğini düşünüyor. Katılımcıların yalnızca yüzde 14’ü nükleer çalışmaların enerji ihtiyacına yönelik yapıldığını savunuyor.
Katılımcıların büyük bir çoğunluğu Hamas’ın bir terör örgütü olarak adlandırıyor. Ayrıca Hamas’ın silahsızlanması, İsrail’i ve Filistin Yönetimi’yle geçmişte yaptığı anlaşmaları tanıması yönündeki şartları kabul etmediği takdirde Avrupa’nın Hamas’a yapılan dış yardımları desteklememesi gerektiğini savunuyor. Buna rağmen çoğunluk, İsrail’in Filistin’e karşı askeri müdahalede bulunmasının yanlış olduğunu düşünüyor.