Polonya ve Rusya arasinda Auschwitz sergisine dair anlaşmazlik

Nelly BAROKASElysée Sarayı`nın yeni First Lady`siNicolas Sarkozy 6 Mayıs Pazar günü oyların % 53`nü alarak Fransa`nın yeni cumhurbaşkanı seçildi. Sarkozy`nin ünlü besteci İsaac Albéniz`in torunu ve eski bir fotomodel olan eşi Cecilia, First Lady rolünü isteksiz de olsa oynayacak

Kültür
9 Ocak 2008 Çarşamba

                                                                     10/05/2007

2. Dünya Savaşı sırasında Naziler tarafından katledilen kurbanların anısına yapılan Auschwitz’deki anıta yönelik tartışmalar Polonya ve Rusya arasındaki kırgınlığı yeniden alevlendirdi.

Nazilerin katliamında hayatını kaybeden Rusyalılar anısına müzede yer alan sergi üç sene boyunca kapalı kalmış ve kurbanların vatandaşlığına dair süren anlaşmazlık yüzünden yeniden açılması ertelenmişti.

 Rus tarihçilere göre hayatını kaybeden 6 milyon Yahudi’nin bir kısmı Sovyetler Birliği vatandaşıydı. Auschwitz müzesi yetkilileri ise Polonya, Romanya ve Baltic vatandaşı olan yaklaşık bir milyon Yahudi’nin 1939 yılında Hitler ile Stalin arasında, Avrupa’nın merkezini genişletmek için yapılan bir anlaşmadan dolayı Sovyetler Birliği’ne göç ettiğini savunuyor.