Hizbullah, Sarkozy`den “daha dengeli” bir politika bekliyor

Fransa`da cumhurbaşkanlığı seçiminin ikinci turunu Halk Hareketi Birliği (UMP) lideri muhafazakâr aday Nicolas Sarkozy oyların yüzde 53`ünü alarak kazandı. Seçim sonuçlarına göre rakibi Segolene Royal ise yüzde 47`de kaldı

Toplum
9 Ocak 2008 Çarşamba

Hizbullah, Fransa’nın yeni seçilen cumhurbaşkanı Nicolas Sarkozy’nin Lübnan’ın siyasi krizine “daha dengeli” bir yaklaşım getireceğine dair umudunu dile getirdi. Lübnan’ın koalisyon hükümeti ise Paris’ten gelen desteğin sürmesini temenni ediyor.
Fransa’daki seçimlerin ardından cumhurbaşkanı seçilen Sarkozy, hem Lübnan Hükümeti hem Hizbullah için destek ümidiyle karşılandı. Görevinden ayrılmakta olan Fransa Cumhurbaşkanı Jacques Chirac, Lübnan’ı Suriye’ye ve Lübnan muhalefetindeki yerel müttefiklerine karşı desteklemiş, bu sebeple Hizbullah’ın da tepkisini çekmişti. Lübnan’ın Fransız yönetiminde olduğu tarihi ve bu tür dinamikler sebebiyle, cumhurbaşkanı seçimleri ülkede ilgi ile izlendi ve taraflar tepkilerini göstermekte gecikmedi. Lübnan’daki gidişatı değiştirmek üzere Sarkozy hükümetine güvenen Hizbullah, yeni lideri “Fransız çıkarlarına daha uygun ve dolayısıyla daha az taraflı” politik kararlar almaya çağırdı. Lübnan politikası sebebiyle Chirac ile arası açık olan Suriye cumhurbaşkanı Beşar Esad ise bir telgraf ile son iki senedir bozuk olan ilişkilerin “iki ülkenin de çıkarına olacak şekilde gelişeceğini” umut ettiğini belirtti.
İktidardaki koalisyon ise Sarkozy hükümetinin Fransız desteğini sürdüreceğini ümit ediyor. Meclis çoğunluğunun lideri ve öldürülen eski başbakan Refik Hariri’nin oğlu Saad Hariri, Sarkozy’e tebrik mesajı göndererek tarihi bağların gelişeceğine dair inancını ifade etti. Chirac, son zamanlarında dost olduğu Refik Hariri’nin katillerinin yargılanması için uluslararası bir mahkeme oluşturulması çabalarının başını çekiyor. Mahkemenin oluşturulması konusunda muhalefet ile çıkmaza giren Lübnan hükümetinin, özellikle BM Güvenlik Konseyi’nde, Fransız desteğine ihtiyacı var.
Cumhurbaşkanlığı süresince Chirac, Lübnan’a 7 milyar dolarlık düşük faizli borç ve yardım temin edilmesini sağlayan uluslararası kararın önderliğini yapmış, geçtiğimiz yaz da İsrail ile Hizbullah arasında gerçekleşen savaşın ardından ateşkesin denetlenmesi için güney Lübnan’a birlik göndermişti. Geçtiğimiz yıl Lübnan’ın Suriye yanlısı Cumhurbaşkanı Emile Lahoud, Chirac’ı açıkça eleştirmiş ve Lübnan’ın içişlerine müdahale etmeyi bırakmasını istemişti. Bu olay ile iki ülke arasında, Lübnan’ın Fransız yönetiminden bağımsızlığını kazandığı 1943 yılından beri görülen en büyük ayrılık yaşanmıştı.