Fransa`da Sarkozy zaferi

Fransa`da cumhurbaşkanlığı seçiminin ikinci turunu Halk Hareketi Birliği (UMP) lideri muhafazakâr aday Nicolas Sarkozy oyların yüzde 53`ünü alarak kazandı. Seçim sonuçlarına göre rakibi Segolene Royal ise yüzde 47`de kaldı

Toplum
9 Ocak 2008 Çarşamba
Fransa’daki cumhurbaşkanlığı seçimlerinin ikinci turunda, 22 Nisan'daki ilk turda en fazla oyu alan Halk Hareketi Birliği lideri Nicolas Sarkozy ile Sosyalist aday Segolene Royal yarışıyordu.  İlk turda Sarkozy yüzde 31,2, Royal ise yüzde 25,9 oranında oy almıştı. İkinci turda ise on yıllardır ulaşılan en yüksek katılım oranıyla, Fransız seçmenlerin yaklaşık yüzde 85'i sandık başına gitti.
Bir Macar göçmeninin oğlu olan, 52 yaşındaki merkez sağ lider, zafer konuşmasında ''Fransa bana her şeyi verdi, şimdi bana verdiklerini Fransa'ya geri verme zamanı'' dedi ve siyasetin böldüğü ülkeyi birleştirme vaadinde bulundu.
Sarkozy, "Bütün Fransızların cumhurbaşkanı olacağım. Her Fransızın sesi olacağım. Bu zafer, Fransızların birbirine karşı zaferi değil. Benim için tek zafer, birleştiren değerler, ideallerdir. Önceliğim Fransızlar'ın birbirlerini anlamalarını, birarada çalışmalarını sağlamaktır" dedi.
İçişleri Bakanlığı döneminde göçmenler için “işe yaramaz serseriler” tabirini kullanan Nicolas Sarkozy, Fransa’nın yeni Cumhurbaşkanı olunca ülke karıştı. Fransa’da göçmenlere karşı çok sert politikalar uygulama ve “değişim” vaadiyle cumhurbaşkanlığı seçiminde zafer kazanan sağcı aday Nicolas Sarkozy daha iktidarının ilk gününde tüm ülkeye yayılan eylemlerle karşı karşıya kaldı. Marsilya, Lyon, Paris, Lille, Touluse, Bordeaux, Rennes ve Nantes kentlerinde çoğunluğunu gençlerin oluşturduğu binlerce göçmen Sarkozy’ye karşı ayaklandı. Sarkozy’nin zafer konuşmasının ardından 10 bine yakın gösterici özellikle Paris ve Lyon’da kendilerine biber gazı ve tazyikli su ile karşılık veren 3 bine yakın polisle çatıştı. 367 araç ateşe verildi.

Erdoğan: “Umarız Türk karşıtı olmaz”
Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, Fransa’da Sarkozy’nin kazandığı seçim zaferi sonrası Türkiye-AB ilişkilerini değerlendirdi. Erdoğan, “Gerek AB süreci, gerek Fransa-Türkiye ilişkileri açısından temennimiz odur ki Sayın Sarkozy’nin şu ana kadar seçim meydanlarında yapmış olduğu açıklamaları bundan sonra ikili ilişkilerde aynı şekilde görmeyiz” dedi. AB Komisyonu Başkanı Jose Manuel Barroso, seçim kampanyası sırasında Türkiye’nin üyelik sürecini engelleyeceğini ve imtiyazlı ortaklık için bastıracağını açıklayan Sarkozy ile bir telefon görüşmesi yaptı. Barroso, Türkiye konusuna değinerek “Türkiye Avrupa için kritik öneme sahip. Müzakere sürecinde engelleyici bir tavır takınma. Bu süreç en az 10 yıl daha sürecek” uyarısını yaptı.

Yine sandık göründü
Fransa, 10 ve 17 Haziran’da iki turlu genel seçimler için yeniden sandığa gidecek. Genel seçim anketlerinde de Sarkozy’nin liderlik ettiği UMP’nin ilk sırayı alarak parlamentoda çoğunluğu elde edeceği bekleniyor.