Livni, Gazze için meclise çağrida bulundu

Geçtiğimiz hafta yayınlanan Winograd Raporu`nun ardından İsrail Başbakanı Olmert ile uzlaşmaya varan İsrail Dışişleri Bakanı Tzipi Livni, yetkililerin Gazze`nin durumuyla ilgili fikirlerini medyadan duymak istemediğini ve bu konuyla ilgili görüşmelerin artık yapılması gerektiğini savundu

Toplum
9 Ocak 2008 Çarşamba
İsrail Dışişleri Bakanı Tzipi Livni, Gazze Şeridi’nde günden güne büyüyen Hamas tehdidine karşı hükümetin sessiz kalmasını eleştirerek, görüşmeler için çağrıda bulundu.
Livni, Pazartesi günü Sderot’a yapılan roket saldırılarının ardından, İsrail Güvenlik Güçleri’nin vereceği tepkinin görüşülmemesinden dolayı hükümeti eleştirdi. İsrail Dışişleri Bakanı, askeri planların, seçeneklerin ve senaryoların medyada değil mecliste bahsedilmesi gerektiğini savundu.
Geçtiğimiz hafta yayınlanan ve İsrail’in Lübnan Savaşı sırasında yaptığı hataları inceleyen Winograd Raporu’nun ardından İsrail Başbakanı Ehud Olmert ile Livni arasındaki gerginlik yaşanmış, Livni Olmert’in istifa etmesi gerektiğini belirtmişti. İkili bu hafta uzlaşarak, birlikte çalışmaya devam etme kararı aldı. 
Pazartesi günü Almanya Dışişleri Bakanı Frank-Walter Steinmeier ile düzenlediği basın konferansında açıklama yapan Livni, uzmanların görüşlerini medya aracılığıyla duymak istemediğini ifade etti.
İsim vermekten kaçınan ve konuyla ilgili soruları yanıtlarken Olmert’in adını kullanmayan Livni’nin açıkça Olmert’in Gazze’deki yönetimini eleştirdiği belirtildi.
Basın toplantısının ardından konuşma yapan İsrail Dışişleri Bakanlığı yetkilileri Livni’nin başbakana değil, askeriyeye gönderme yaptığını savundu. Livni ise Ynet tarafından sorulan sorulara “Ben üstüme düşeni söyledim” sözleriyle, Olmert’i kastettiğini ima eden yanıtlar verdi.
Livni geçen hafta yayınlanan Winograd Raporuyla ilgili de göndermelerde bulunarak, konuyla ilgili düşüncelerini “Geçen Çarşamba çok zor bir durumla karşılaştım. Hükümette bulunmanın bir meziyet olduğunu düşünmüyorum. Ben bir amaç için oradayım ve bu amaç da politik süreçtir. Bu süreci geliştirmeyi, yakın gelecekte bir değerlendirme yapıp, ona göre hareket etmeyi planlıyorum ” sözleriyle ifade etti.
Olmert ile aradaki buzların erimesi ve İsrail Başbakanının Filistinliler ile Arap ülkeleriyle ilerlettiği barış sürecine yönelik sorulara ise Livni,  “İki devletin barış ve güvenlik içinde yaşaması söz konusu olduğunda İsrail’in onayı ve desteği tamdır. Bu önümüzdeki günlerde çözümlenmesi gereken bir meseledir ve eminim doğru adımları atacağız ” yanıtını verdi.
Livni ayrıca Kahire’ye yapacağı ziyarette Mısır’dan Gazze’ye sızdırılan silahları, inşa edilmesi muhtemel bir sınırı ve Filistin meselesini görüşeceğini belirtti.